Місто

Зрізані дерева у сквері на Польовій викликали суперечки на засіданні Житомирського міськвиконкому

29 July 2019, 14:56

Близько 15 мешканців району Польова прийшли на засідання виконкому, аби висловили своє обурення щодо знищення дерев навколо фонтану «Космонавт». За їхніми словами, підрядник, який працює над проєктом реконструкції фонтану та облаштування скверу, незаконно зрізав блакитну ялину та ще кілька абсолютних здорових дерев. Також висловили своє невдоволення і тим фактом, що за проєктом на цій території планують зрізати до 43 дерев.

«В мене мати ходить з двома паличками. Ці бабці виходять на вулицю і їм не буде, де сісти в затінку. Ви хочете знищити геть усе! Я бачив проєкт, що там будуть шари стояти кругом і фонтан «Космос». Я хочу, щоб ви зрозуміли, що люди просять вас: не зрізайте те, що насаджено, і те, чим дихають люди», - звернувся до членів виконкому мешканець району Польова Юрій Отрезов.

Мешканці також обурені тим, що з ними не радились стосовно облаштування скверу, і вважають, що можна уникнути знищення дерев.

«Справа в тому, що там є місця, якщо ви помітили, де на даний момент стоїть аварійний міст, тополі, горіхи, кущі, які не потрібні зовсім нікому, якщо це зачистити, облагородити, то там навіть можливо змінити проєкт, аби це хтось хотів», - зауважив інший мешканець Сергій Атончук.


За словами міського голови, цим питанням має займатися спеціалізована комісія та фахівці, які визначають, чи здорові дерева. Також зауважує, що замість зрізаних насаджень планують висадити понад сотню нових.

«Стосовно 43 дерев, які там треба зрізати. По-перше, у нас є акт - і частина дерев суха. Я зараз з вами не буду сперечатися, адже є комісія та екологи. У нас по проєкту має бути висаджено понад 100 дерев. Вони висаджуються відразу по три метри завдовжки», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Натомість член виконкому Наталя Волинець, до якої попередньо звернулися мешканці району, закликала звернути увагу на вирізання чотирьох дерев без жодної згоди членів виконкому.

«Ми маємо щось робити, щось змінювати, але я наголошую про недобросовісних підрядників, які створюють ці прецеденти, коли не зрізають сухі дерева, які дійсно потрібно прибрати, а коли вирубують хороші дерева. Чому люди піднялися? До цього часу, коли йшли роботи, люди всі чекали, коли воно буде гарно зроблено, а тут вони в один прекрасний день приходять, і бачать, як ріжуть голубі ялини», - каже член виконавчого комітету Житомирської міської ради Наталя Волинець.

Член виконкому Олександр Блощинський висловив думку, що дане питання слід вирішувати спільно, попередньо заслухавши і всі думки мешканців району.

«У кожного є своє бачення на цей сквер, комусь тополі, якийсь затінок, але треба врахувати все. Там є мешканці Польової, вони всі хочуть гарний сквер, але є люди, які скажуть, що це дерево не треба зрізати, тому треба дійти до спільного знаменника», - стверджує член виконавчого комітету Житомирської міської ради Олександр Блощинський.

Крапку у дискусії поставив міський голова Сергій Сухомлин. Він зазначив, що підрядник буде відповідати за незаконно зрубані дерева та запропонував провести виїзну нараду разом із жителями Польової 30 липня.

«Під час реконструкції скверу по вул. Лятошинського було не менше обурень. Тоді до нас приходили люди і говорили, що тут побудуть торговельний центр. Так само, як зараз по скверу, показали людям ескізний проєкт, де немає ні туалету, де зріжуть усі дерева і буде там пустеля. Тому пропоную завтра зустрітись, аби спільно приймати рішення. Якщо ви кажете, що зрізали чотири дерева, то це незаконно, адже акт був, однак виконком ніяких рішень не приймав, тому будемо розбиратися з підрядником, навіщо він це робив», - звернувся до мешканців Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Під час виїзної наради мешканцям району продемонструють робочий проєкт облаштування скверу, який планують втілити, та обговорять питання щодо зрізання дерев.

Нагадаємо, 29 липня на виконкомі жителям Польової, які обурювались зрізаними деревами біля фонтану, пообіцяли виїзну нараду у сквері.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2018 року на площі Польовій, 8 розпочали будівництво «Прозорого офісу» в приміщенні Корольовської районної ради. Тендер на реконструкцію адмінбудівлі і створення там ЦНАПу в форматі «Прозорого офісу» виграло житомирське ТОВ «Зодчество ЛТД» з ціновою пропозицією 35 млн 410,7 тис. грн. Роботи мають бути завершені до кінця 2019 року.

1 березня 2019 року головний архітектор Житомира Юрій Безбородов розповідав, що фонтан на Польовій планують осучаснити та відремонтувати площу навколо нього. На початку червня Кабінет міністрів України затвердив виділення 10,6 млн грн на благоустрій території скверу на Польовій.

22 травня 2019 року мер Сергій Сухомлин оприлюднив візуалізацію реконструкції скверу біля фонтану на Польовій в «космічному» стилі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Польова фонтан сквер реконструкція дерево  
Матеріали по темі