Культура

Українська ліга авторських та суміжних прав відкрила офіс у Житомирі й буде слідкувати за музикою в місцевих закладах

31 July 2019, 12:16

Українська ліга авторських та суміжних прав (УЛАСП), акредитована організація колективного управління, відкрила офіс у Житомирі.

Про це 31 липня Житомир.info повідомила пресслужба УЛАСП.

«Головним завданням керівника місцевого офісу Андрія Мальцяє інформування підприємців про норми Закону України «Про авторське право і суміжні права», про зміни у сфері легалізації музики в закладах торгівлі та послуг у зв'язку з визначенням Міністерством економіки та розвитку торгівлі (МЕРТ) акредитованої організації колективного управління й укладання ліцензійних договорів на легальне використання музики та виплату роялті. Також будуть проводитися фіксації позадоговірного використання музики й переговори з врегулювання спірних питань», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що у травні МЕРТ визначив акредитовану організацію колективного управління – УЛАСП. Це означає, що тільки УЛАСП може надавати ліцензії на легальне використання музики й переслідувати порушників у суді за спрощеною процедурою.

Необхідність отримати ліцензію й сплачувати роялті за використання музики в ресторані, кафе, магазині, салоні краси й інших закладах торгівлі та послуг, покладає на власників закладів Закон України «Про авторське право і суміжні права». Позаяк музика – це інструмент, який створює атмосферу, залучає та утримує клієнтів, що в результаті веде до зростання продажів.

За порушення вимог закону передбачено стягнення з підприємців грошової компенсації. Віднедавна суди значно збільшили суми таких компенсацій. Наприклад, за нелегальне використання музики ресторан Стейкерс в Дніпрі сплатив 223 380 гривень, за рішеннями господарського суду Львівської області та господарського суду Києва з власника магазинів одягу «Goldi Льонокомбінат» стягнуто 180 000 гривень,а київське «Сімейне Кафе» було оштрафоване на 112 000 гривень.

«На сьогодні основна частина закладів громадського харчування та послуг у Житомирі продовжує використовувати музику поза правовим полем. В місті працюють заклади всеукраїнських мереж, що сплачують роялті за договорами, укладеними зусиллями центрального офісу УЛАСП – EVA,Сільпо, Епіцентр та інші. Завдання Житомирського офісу – домогтися законного використання музики в місцевих закладах, як шляхом переговорів й укладання договорів, так і шляхом фіксації порушень з подальшим поданням позовів до суду», - зазначає директор з розвитку регіональних представництв УЛАСП Олексій Савченко.

Довідка про організацію: УЛАСП є організацією колективного управління - це неприбуткова організація, яка на підставі договорів діє в інтересах найбільших українських і зарубіжних правовласників (Warner Music, Sony Music, Universal, Мун Рекордс, УМИГ Мьюзік і ін.). Організація укладає договори з користувачами музики (бари, кафе, ресторани, магазини, спортклуби, салони краси і т.д.), збирає роялті і розподіляє його між правовласниками. Діяльність в цьому полі регулюється Законом України «Про авторське право та суміжні права». На сьогоднішній день ліцензійні договори на використання музики з УЛАСП уклали кілька тисяч закладів по всій Україні, серед них магазини Рошен, мережі супермаркетів Ельдорадо, Епіцентр, Метро, Billa, Велика кишеня, мережі ресторанів Наша карта, Євразія, Муракамі, MAFIA, мережі піцерій Domino's Pizza, Челентано та ін.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музика авторське право роялті УЛАСП  
Матеріали по темі