Місто

​Голів ОСББ включать до робочої групи, яка контролюватиме хід реконструкції навколо фонтану на Польовій у Житомирі

31 July 2019, 14:03

Більше сотні мешканців висоток, які знаходяться навколо фонтану «Космонавт», що на Польовій, увечері 30 липня прийшли на виїзну нараду, аби разом із представниками влади та проєктантами обговорити реконструкцію скверу. Найбільше мешканців обурювала ситуація щодо чотирьох зрізаних дерев, які заважали облаштуванню однієї із зон відпочинку. Тому розпочали зустріч з інформації, які дерева все-таки планують зрізати і скільки зелених насаджень планується на території скверу.

«Іноді, коли ми дивимось, куди розмістити туалет, чи дитячий майданчик, можливо, пару кущів чи дерев потрібно зрізати. Але ми готові вам показати, що всі дерева, а вони зображені у вигляді зелених точок на проєкті, - нові насадження. Тут планується 80 нових дерев», - зауважує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Ні в якому разі у нас не було такої задумки, щоб видалити всі дерева. Перше, що було - прибрати аварійні дерева, їх налічується сім. Тому ми повністю зменшували наш проєкт у об'ємі, і вийшли на 4 тис. м² плитки. Буде багато злакових трав, багато дерев, різноманітних кленів, щоб сквер мав яскравий вигляд. Ми будемо садити дерева не зовсім маленькими, ми в проєкті це все передбачили», - розповідає директорка ТОВ «Архітектура Плюс Дизайн» Ольга Бронштейн.


Частину дерев на території жителі висаджували самостійно, вони дають затінок у єдиній зоні відпочинку, - діляться жителі багатоповерхівок. Саме тому і хвилюються, щоб зелені насадження не знищували.

«Прийшли для того, щоб не зрізали дерева, які тут насаджені, адже вони дають затінок, і це місце, де можуть відпочити люди похилого віку та діти. Це повинно бути не так, що приїхали і зрізають дерева, а пояснювати людям, для чого це робиться і як. Не береза має страждати, яка стояла тут двадцять років», - каже місцева мешканка Анна.

Місцева мешканка Ольга каже, що не підтримує дане будівництво, адже проєкту реконструкції ніхто не демонстрував і жителів до відома не поставили.

«Якщо проводити реконструкцію, чому немає інформаційної таблиці, де будуть вказані: замовник, виконавець, термін виконання. Ми не знаємо, чи був взагалі оголошений тендер, хто виграв його. Розвели нам тут балаган, розрили все, діти падають, бабусі з палицями не можуть пройти, та ще й знищують нам дерева», - ділиться Ольга.

Однак серед присутніх є і ті, хто повністю підтримує такі зміни і переконаний: якщо потрібно зрізати кілька дерев, то це не проблема.

«Я, наприклад, підтримую цю реконструкцію і вважаю, що ніхто не має права перешкоджати. Якщо потрібно зрізати дерево, то його мають зрізати і нічого страшного немає. На його місці виросте ще п'ять-шість. Ми в праві і самостійно посадити, тому це не така і велика біда, як кажуть», - стверджує Євгенія.

З питаннями: чому були зрізані чотири дерева без погодження виконкому та скільки триватиме реконструкція, звертаємось до представників підрядника, які були присутні на нараді.

«Вони були вирізані по проєкту, тому що там буде облаштований дитячий майданчик з лавками та плиткою», - відповідає представник підрядника Володимир.

«Якщо й надалі нам будуть заважати, то ще рік будемо робити. По плану маємо закінчити всередині вересня. Якщо так і буде, коли - це не робіть, те не робіть... Проєкт затверджений мерією і ми за ним працюємо», - додає інший представник підрядника Василь.

Під час обговорень мер та проєктант також розповіли та продемонстрували, який вигляд матиме оновлений сквер. За їхніми словами, сквер поділятиметься на 10 зон відпочинку, які будуть розташовані навколо фонтану у вигляді сонячної системи. На території передбачені лавки, освітлення, спортивна зона з тренажерами та дитячий майданчик.

Після обговорень мер запропонував, аби кілька мешканців увійшли до робочої групи, яка контролюватиме хід виконання будівельних робіт та запросив на всі майбутні засідання по реконструкції. На цьому сторони закінчили зустріч.

«Представники, а це переважно голови ОСББ, будуть на всіх робочих нарадах, які відбудуться по цьому скверу, аби інформувати людей. Дерева ми максимум зберігаємо та максимально висаджуємо нові», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

І наостанок мер запевнив, що підрядник платитиме штраф за зрізання дерев без рішення виконкому.

«Штрафи там невеликі, приблизно від 850 до 1700 гривень. Я думаю, що підрядник має відшкодувати гроші та висадити такі ж великі дерева, які тут і були», - додав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, близько 15 мешканців району Польова прийшли на засідання виконкому 29 липня 2019 року, аби висловили своє обурення щодо знищення дерев навколо фонтану «Космонавт». На засіданні було вирішено провести виїзну нараду на Польовій 31 липня о 19.00.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2018 року на площі Польовій, 8 розпочали будівництво «Прозорого офісу» в приміщенні Корольовської районної ради. Тендер на реконструкцію адмінбудівлі і створення там ЦНАПу у форматі «Прозорого офісу» виграло житомирське ТОВ «Зодчество ЛТД» з ціновою пропозицією 35 млн 410,7 тис. грн. Роботи мають бути завершені до кінця 2019 року. 1 березня 2019 року головний архітектор Житомира Юрій Безбородов розповідав, що фонтан на Польовій планують осучаснити та відремонтувати площу навколо нього.

22 травня 2019 року мер Сергій Сухомлин оприлюднив візуалізацію реконструкції скверу біля фонтану на Польовій в «космічному» стилі.

На початку червня Кабінет міністрів України затвердив виділення 10,6 млн грн на благоустрій території скверу на Польовій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фонтан Польова космонавт реконструкція сквер нарада  
Матеріали по темі