Влада

​Депутати Житомирської облради створили комісію, щоб вивчити питання випалювання вугілля в Бердичівському районі

1 August 2019, 15:47

На сесії Житомирської облради вкотре обговорювали питання випалювання деревного вугілля в селі Гришківці Бердичівського району. Під час засідання депутати заслухали звіти представників екологічних служб.

«Суб’єкт господарювання випалює деревне вугілля в безпосередній близькості до житлових будинків, але відстань там складає близько трьохсот метрів. Ця відстань не є нормована якимись екологічними нормами. Немає нормативного документу. Я вже кілька разів пояснював, що це - не наше. В нього є дозвіл на викиди в атмосферне повітря, але за це забруднення він платить екологічний податок. Це питання до Держпродспоживслужби», - прозвітував заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Зибалов.


В управлінні Держпродспоживслужби пояснюють: не отримали дозволу на позапланову перевірку підприємства, але досліджувати повітря і перевіряти все ж планують.

«Держпродспоживслужба внесла зміни в план роботи моніторингових досліджень і на вересень запланувала проведення лабораторного дослідження повітря на предмет викидів, які є і на які видано дозвіл. Чому на вересень? Бо все залежить від фінансування. На 2020 рік в нас заплановано (внести) дане підприємство, згідно закону України про основні засади, на повну перевірку», - сказав перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський.

Депутатів також зацікавило, чи намагалась якось вплинути на підприємство місцева влада.

«Сьогодні представники Держпродспоживслужби сказали чітко, що направлено було лист до Гришковецької ОТГ. До районної ради ні від вас як обласного депутата, ні від Держпродспоживслужби подібні листи не надходили. Як буде лист - ми із задоволенням створимо таку комісію і разом з вами виїдемо на об’єкт», - сказала з трибуни голова Бердичівської районної ради Софія Томашевська.

Втім, такі слова обурили певних народних обранців.

«Коли голова районної ради, яка є депутатом районної ради, який обирався так само, як і депутати обласної ради, розповідає депутатами: а от ви мені, то ми трошки неправильно говоримо. А що ви нам? А що ви зробили для того, щоб припинити діяльність цього підприємства в селі Гришківці?», - запитав депутат Житомирської обласної ради Ілля Смичок.

«Я не готувала повний перелік цифр і дат, але, до вашого відома, перш ніж задавати такі запитання, вам слід було б поцікавитись, чи виїжджала я не об’єкт і чи цікавилась питанням випалювання вугілля безпосередньо в Гришківцях. То я вам пояснюю: з 2016 року. Якщо у вас є питання до мене, то, будь ласка, кабінет районної ради відкритий, я завжди рада бачити депутатів обласної ради», - відповіла на це Софія Томашевська.

Врешті більшість депутатів підтримали пропозицію сформувати спеціальну комісію, котра більш детально вивчить проблему випалювання деревного вугілля і до якої увійдуть представники Держпродспоживслужби, представники підприємства та депутати обласної ради, які є членами екологічної комісії.

Нагадаємо, на позачерговій сесії Житомирської облради 1 серпня розглянули близько 40 питань та попрощалися з Лабунською.

Як повідомляв Житомир.info, протягом 2015-2016 років до Державної екологічної інспекції у Житомирській області надійшло близько 35 звернень та скарг від жителів населених пунктів області щодо порушників законодавства, які випалюють деревне вугілля. У вересні 2016 року біля приміщення облради мітингували жителі одинадцяти районів області, переважно підприємці, які займалися випалюванням вугілля і вимагали від влади припинити перевірки екологів, санстанції та прокуратури. У жовтні 2016 в Житомирі, на території колишнього льонокомбінату, правоохоронці вилучили майже 698 мішків деревного вугілля, виготовленого без дозвільних документів. У 2017 на території колишньої ферми поблизу села Гулянка Коростенського району випалювання деревного вугілля організувала місцева підприємниця, а Новоград-Волинська місцева прокуратура Житомирської області заявила про стягнення 30700 гривень завданої довкіллю шкоди з підприємця, який протягом 6 років випалював деревне вугілля.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вугілля випалювання сесія облрада Томашевська Смичок  
Матеріали по темі