Економіка

Президент підписав закон, який дозволяє встановлювати сонячні електростанції на землі та на даху і регулює «зелений» тариф

7 August 2019, 15:02

Президент Володимир Зеленський підписав Закон України від 11.07.2019 №2755-VIII (законопроєкт №10357)щодо врегулювання питання генерації електроенергії сонячними станціями приватних домогосподарств (СЕСд).

Про це 7 серпня повідомляє управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

Зазначається, що завдяки цьому закону:

домогосподарство може розміщувати СЕСд до 30 кВт як на даху, так і на землі;

вирішено питання встановлення відповідно до курсу євро «зеленого» тарифу СЕСд, розташованих на земельних ділянках, які було введено в експлуатацію до набрання чинності Законом України № 2712;

врегульовано рівень «зеленого» тарифу для об’єктів відновлюваної енергетики потужністю до 150 кВт.

«Нагадаю, що за останні 5 років в Україні майже 12 тис. сімей встановили та використовують СЕС загальною потужністю близько 280 МВт. Це понад 240 млн євро інвестицій в енергонезалежність родин», - прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Таким чином, законодавство дозволяє повернути інвестиції у вкладені проєкти, а власники СЕСд виробляють «чисту» енергію для своїх потреб та дбають про навколишнє середовище.

Водночас 7 серпня Житомирська облдержадміністрація нагадала, що продовжує приймати заявки на компенсацію до 50 тис. грн за встановлення сонячної станції.

«Кожен житель Житомирщини, який встановив приватну сонячну станцію потужністю до 30 кВт, може отримати до 50 тис. грн компенсації з обласного бюджету. Загалом на Житомирщині вже працює 310 сонячних електростанцій, з яких майже половина – 134 власники вже отримали понад 6 млн грн компенсації з обласного бюджету. Ще близько 118 заявок на відшкодування знаходиться на розгляді у департаменті регіонального розвитку ОДА. За обласною програмою кожен, хто встановлює сонячну електростанцію, може отримати компенсацію із обласного бюджету, – 20% від вартості обладнання, але в межах 50 тис грн», - йдеться у повідомленні.

Компенсуються витрати на наступний перелік обладнання: сонячні панелі, контролери заряду, АКБ, інвертори, системи кріплень до даху, конектори і кабель, електрощит для приєднання панелей до інвертора, прилади обліку, захисне і комутаційне обладнання.

Детально про те, як отримати компенсацію та стати енергонезалежним, читайте тут

22 липня Житомирська ОДА повідомляла, що цьогоріч 56 власників сонячних станцій отримали понад 2,7 млн грн компенсації з обласного бюджету.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 31 березня 2019 року в Житомирській області було встановлено 228 сонячних електростанцій і вона знаходилася за кількістю СЕС на 14 місці серед інших регіонів України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: закон сонячна електростанція Держенергоефективність ОДА  
Матеріали по темі