Культура

Скільки книг прочитали за рік житомиряни і якій літературі віддають перевагу. Опитування

9 August 2019, 19:46

За 2018 рік 60% українців не прочитали жодної книги – такі невтішні результати опитування оприлюднили на сайті Київського міжнародного інституту соціології восени минулого року. А ось як часто беруть до рук книги житомиряни, скільки прочитали за цей рік та якій літературі надають перевагу, дізнавалися журналісти Житомир.info.

На прилавках у місцевих книжкових магазинах література на будь-який смак та гаманець. Продавці розповідають, що найбільшою популярністю користується сучасна фантастика.

«Приходять до нас не так часто, як хотілося б, але, слава Богу, хоч так. Зараз у літній період до нас приходять за дитячими книжками. Дорослі для себе найчастіше купують фантастику та сучасну історичну літературу, однак це одиниці. Так, як раніше купували, то не купують. Раніше і ціни були більш доступні, а зараз той, хто хотів би купити, немає можливості. Зараз купує в основному молодь», - розповідає керівник книжкового магазину Марія Весельська.


Самі житомиряни називають різну кількість прочитаних книг за рік: хтось дві-три, деякі вихваляються кількома десятками, а дехто не читав жодної.

«Ми приїхали в гості з дитиною і нам немає чим зайнятися, тому і вирішили зайти, купити дитині книгу. Я особисто цього року не читала нічого. Багато проблем», - відповідає Наталія.

«Ну з дитиною поки були в декреті, зараз дочитуємо «Аліса в країні чудес». Особисто я, поки була на роботі, то не читала через брак часу, а зараз читаємо з дитиною. Люблю пригодницькі книги, фантастику. В принципі, якщо є бажання і любиш читати, то ціна не має значення», - каже Людмила.

«ЗНО цього року складав, тому прочитав книг 30 чи 40. Люблю жанр фентезі та пригодницькі романи читати. Улюблена книга «451 градус за Фаренгейтом», - ділиться Леонід.

«Раніше багато читав, а зараз погано бачу. Взагалі, я люблю читати, хочу це робити, але не читаю. Люблю про історію та козаків. Пенсіонерам на ліки не вистачає коштів, а ще й читати, ви що? Це велика розкіш», - стверджує Юрій.

«За рік в інтернеті три книги прочитала, професійні, по роботі. Не знаю, що я люблю, напевно, художню літературу, щось більш українське, можна вже й щось із Довженка читати», - говорить Наталія.

«Більше десяти, напевно (прочитав за рік). Щодо жанру – мені більше подобається щось науково-фантастичне. Якщо брати нові книги, то вони трохи дорогуваті, але можна брати книги б/у», - говорить Максим.

«Моя улюблена книга на даний момент - «Думай і багатій» Наполеона Гілла. Стосовно того, чи доступні книги, я вважаю, що більш ніж доступні, просто потрібно мати бажання. Я прочитав за рік сім чи вісім книг», - розповідає Дмитро.

«Книжок вісім прочитала. Люблю читати любовні романи. Книги зараз дуже доступні. Я ходжу в обласну бібліотеку, не купую», - ділиться Лариса.

Нагадаємо, у 2018 роцы журналісти Житомир.info цікавили у житомирян, якою має бути сучасна бібліотека, щоб її хотілося відвідувати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: книги бібліотека читач  
Матеріали по темі