Місто

​Житомирський суд розглянув докази у справі Василя Муравицького, в тому числі переписку з імовірними російськими кураторами

14 August 2019, 21:05

14 серпня на черговому судовому засіданні по справі житомирського блогера Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду, розглянули письмові докази, які зібрали правоохоронці під час негласних слідчих дій. Прокурор продемонстрував скіншоти документів з робочого комп’ютера та озвучив приватні переписки блогера з кількома імовірними замовниками публікацій антиукраїнського змісту.


«Доброго дня, Віталій Олександрович, я би запропонував для статей дві теми - заява Порошенка про безвіз, про остаточний відрив від Російської імперії, якраз до 17-го травня, коли він має бути присутній на Заході. Зверни увагу на те, що громадяни України просто покидають країну», - зачитує одну з переписок прокурор Вадим Левченко.

«Також міститься скріншот екрану з програми Microsoft. Заголовок: «План публікацій в рамках спеціального проєкту «Україна, яку ми втратили». Ціль: показати деструктивну роль представників США і країн Євросоюзу в руйнуванні воєнно-економічного потенціалу України. Крім того, що він писав публікації, також організовував різні заходи, що спрямовані на підрив інформаційної безпеки нашої держави. У даному випадку він пропонує провести прес-конференцію і пише: офіційна назва «Закон про подвійне громадянство - загроза національній безпеці», однак в лапках він пише, що справжня назва: «Загострення українсько-польських відносин»», - стверджує прокурор.

На озвучену інформацію щодо організації пресконференції сторона захисту відповідає наступне.

«Це припущення прокурора. Він має право проводити конференцію, там зазначаються такі особи, як Руслан Бортник. Він є офіційним політологом, його запрошують різні українські канали, а також інші особи. Тому ми заперечуємо припущення прокурора, який стверджує те, що не доводиться цим доказом», - відповідає адвокатка Світлана Новицька.

Надалі дійсність усіх письмових доказів, які представляв прокурор Вадим Левченко, адвокатка блогера Світлана Новицька та й сам Василь Муравицький заперечували.

Також на засіданні розглянули продовження запобіжного заходу Муравицькому. Прокурор клопотав взяти блогера під варту без права внесення застави. Натомість його адвокатка вимагала звільнення від домашнього арешту, аби той мав можливість утримувати сім’ю. Втім, суд не задовольнив вимоги жодної зі сторін і продовжив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту ще на 60 діб.

Наступне засідання у справі житомирського блогера Василя Муравицького відбудеться 30 серпня о 11:30.

Нагадаємо, 10 червня суд розглядав питання зміни запобіжного заходу Василю Муравицькому і вирішив залишили блогера під цілодобовим домашнім арештом, попри скарги на здоров’я.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 2 серпня 2017 року ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира Муравицькому було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартоюбез права внесення грошової застави. 13 жовтня 2017 року речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 27 червня 2018 блогеру змінили запобіжний захід – з тримання під вартою на домашній арешт. 18 липня 2018 року в ГУНП йому одягли електронний браслет.

Від січня 2019 року Василя Муравицького захищає єдина адвокатка Світлана Новицька, яка захищала творців «Новоросія-ТВ». На судовому засіданні 25 лютого 2019 року Новицька заявила, що дії суду викликають у сторони захисту сумнів у неупередженості та незалежності, й подала клопотання про відвід колегії суддів, але суд його не задовольнив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Муравицький суд держзрада  
Матеріали по темі