Місто

​У житомирських школах з'являться нові види спорту на заняттях фізичного виховання

22 August 2019, 17:55

Житомир долучився до програми «Спортивний рух JuniorZ». Міський голова Сергій Сухомлин підписав меморандум з Олександром Педаном про підтримку вчителів фізичного виховання. Відтепер у школах запровадять нові види спорту на уроках фізкультури.

«Перш за все, місто та департамент освіти бере на себе ‎зобов'язання впроваджувати всі ці нові підходи на уроках фізичного виховання в школах Житомира. І тут головний буде вчитель фізкультури, сьогодні їм пропонують безкоштовні майстер-класи, рекомендації, змагання. Тепер все залежить від їх ініціативи. Ми повинні зробити так, щоб діти хотіли йти на уроки фізкультури. Якщо говорити про кошти, то це пару сотень тисяч гривень для всіх шкіл міста. Це не про кошти, це про ініціативу та зацікавленість. Ми маємо зробити, щоб діти через спорт міняли свою свідомість», - говорить міський голова.

Про альтернативні види спорту житомирським вчителям розповідав український телеведучий Олександр Педан. За його словами, такі нововведення змусять дітей проводити свій час на уроці активно, тим самим відволічуть увагу від ґаджетів. Також представлені види спорту є гендерно рівні стосовно учнів.


«Діти нудяться на фізкультурі їм не цікаво. Радянські стандарти застарілі. Вони не хочуть займатися, чим не подобається. Хтось любить грати у футбол, хтось ні. Чому я маю, якщо не люблю футбол, сидіти весь урок на лавці. Ми даємо дітям альтернативу. Тобто вчителі запроваджуючи нові, цікаві види спорту - легкі‎, гендерно рівні. Деякі з них дехто не вважає за вид спорту, Наприклад - чирлідинг, хтось скаже, що це танці, але головне, що дитина рухається. Тобто не головне, щоб вона стала чемпіоном, а щоб дитина не сиділа на фізкультурі, а займалась», - зазначив Олександр Педан.

Зокрема на вибір представили 7 видів спорту: чирлідинг, петанк, флорбол, фрісбі, корфбол, регбі, та бадмінтон.

Команда спортивного руху JuniorZ зі своїм проєктом відвідала 16 міст, у 5 містах вже закупили спортивне спорядження. Зі свого боку, вони надають безкоштовну інформаційну допомогу у вигляді тренінгів, практичних занять та консультації щодо знаряддя для різних видів спорту.

«‎Ми надаємо технічні характеристики для знарядь, які потрібно закупити. Його продиктували спортивні федерації, тобто це є спорт інвентар, яким можна займатися, він безпечний та якісний, не зламається завтра. Також ми допомагаємо зі знижками. Ми вже провели обсяг роботи та «‎повибивали» з постачальників знижки, адже це соціальна ініціатива. Некомерційні ціни, щоб було дешевше для міста. Власне для бюджету міста це буде коштувати приблизно 100 тисяч грн, на школу виділяється до 10 тисяч грн», - говорить Олександр Педан.

Думки вчителів з приводу нових програм для уроків фізкультури розділились.

«‎Я вважаю, що варто вдосконалювати ті, які вже є, ті, що вже накатані. Можливо потрібно і нові впроваджувати, але спочатку треба мати базу», - говорить Валентин Голомах.

«‎Сьогодні фізкультура для дітей стала традиційним уроком. Вони звикли, що буде розминка, якийсь вид спорту з м'ячем і все. Думаю, що сьогоднішній захід розкриє для вчителів нові перспективи у розвитку різних видів спорту і, власне, вправ для дітей, які будуть цікаві для дітей», - розповідає Павло Гановський.

Самі ж діти розповіли, що люблять фізкультуру та хотіли б побачити на уроках щось нове. Також учні зауважили, що вчителі мають звертати увагу й на традиційні види спорту.

«‎Я люблю побігати на уроці фізкультури. Мені не вистачає різних ігор наприкінці уроку», - ділиться Назар.

«Мені здається краще ‎потрібно ставитись до тих видів спорту, які вже є», - говорить Костянтин.

Довідково: JuniorZ – проєкт Олександра Педана з розвитку спорту серед школярів. Проєкт JuniorZ реалізується за підтримки міністерства освіти та науки України, комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, НДУ «Інститут модернізації змісту освіти», Спортивного комітету України, численних національних федерацій з різних видів спорту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фізкультура спорт Педан  
Матеріали по темі