Політика

Житомирська облрада хоче підвищення зарплат бюджетників і соцпрацівників та розгляду законопроєкту екснардепа Капліна

12 September 2019, 13:43

Житомирська обласна рада планує розглянути звернення до Верховної ради і Кабінету міністрів щодо упорядкування умов оплати праці працівників бюджетної сфери та підвищення рівня оплати праці працівників соціальної сфери.

Відповідний проєкт рішення сесії, підготовлений департаментом праці, соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації, 12 вересня оприлюднений на сайті обласної ради.

«Одним з основних чинників, який стримує зростання заробітної плати працівників бюджетної сфери, є система формування мінімальної заробітної плати, яка запроваджена у державі з 01.01.2017 року. Про проблемні питання у цьому напрямі, а також причини необхідності упорядкування умов оплати праці працівників бюджетної сфери зазначалося у зверненні депутатів обласної ради до Верховної Ради України, яке схвалено рішенням п'ятнадцятої сесії обласної ради VIІ скликання від 07.03.2018 № 1009. Скасування на законодавчому рівні поняття мінімальної заробітної плати як оплати за просту некваліфіковану працю та включення до неї ряду доплат і надбавок, встановлення розміру мінімального посадового окладу, у тому числі І тарифного розряду єдиної тарифної сітки на рівні заниженого прожиткового мінімуму для працездатних осіб, призводить до нівелювання рівня оплати праці працівників бюджетної сфери і зрівнялівки в оплаті праці», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що середньомісячна заробітна плата працівників закладів охорони здоров'я та надання соціальної допомоги Житомирської області за січень-липень 2019 року становила лише 6360 грн, що на 23 % нижче від середньої заробітної плати по області (8126 грн). Наголошується на вкрай низькому рівні оплати праці працівників установ соціального захисту населення.

«Через обмеженість фінансування середня заробітна плата працівників інтернатних установ упродовж першого півріччя поточного року становила близько 6 тис.грн. Ще меншою є середня заробітна плата медичного та господарського персоналу (у межах 5 тис.грн). Такий рівень оплати та особливі умови праці у закладах соціального захисту призводить до демотивації роботи, дефіциту кваліфікованих кадрів і соціальної напруги у колективах», - зазначено у зверненні.

З метою підвищення рівня оплати праці кваліфікованих працівників закладів соціальної сфери, пропонується збільшити відповідні тарифні коефіцієнти та підтримати пропозицію профспілки працівників соціальної сфери Житомирської області стосовно розгляду проєкту закону про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо підвищення оплати праці працівникам соціальної сфери, зареєстрованого 21.02.2019 №10076.

Автор зазначеного законопроєкту – депутат Верховної ради VIII скликання Сергій Каплін. На парламентському сайті зазначено, що 29 серпня 2019 року проєкт закону було відкликано.

Також пропонується відновити міжпосадові співвідношення в оплаті праці працівників бюджетної сфери, визначивши розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати.

Звернення планують прийняти на двадцять шостій сесії обласної ради сьомого скликання 17 вересня 2019 року.

Як повідомляв Житомир.info, 25 листопада 2018 в Україні почав діяти новий закон щодо розмитнення автівок на іноземній реєстрації, який передбачив пільговий період – 90 днів, протягом якого імпортну автівку можна було легалізувати з 50% знижкою на акциз. 1 лютого 2019 у Верховній раді зареєстрували законопроєкт, за яким депутати пропонують продовжити пільговий період розмитнення «євроблях» ще на три місяці. Станом на 25 лютого 2019 року за пільговою ставкою акцизу Житомирська митниця оформила 7929 транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

Роз’яснення експертів, думки житомирських прихильників та противників закону про розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією дивіться у сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада зарплата законопроект звернення  
Матеріали по темі