Політика

У Житомирі на майдані Корольова організували акцію проти «формули Штайнмаєра»

2 October 2019, 19:26

У Житомирі ввечері 2 жовтня на майдані Корольова проходить акція проти узгодження українською владою «формули Штайнмаєра».

«Активісти та небайдужі громадяни прийдуть під стіни ОДА для висловлювання своєї громадянської позиції щодо ймовірної капітуляції України. Про офіційне узгодження «формули» Києвом повідомила не наша держава, а російські ЗМІ. Та й сам президент України, пан Зеленський, витримавши тривалу паузу, лише підтвердив погодження «формули», не оприлюднивши узгоджений державою текст. Закликавши вірити у те, що влада не перейде «червоні лінії», президент так і не оголосив, якими є ці лінії. Однак у погодженій Україною «формулі Штайнмайєра» немає ані слова про виведення окупаційних військ. Ця формула регулює, коли має запрацювати закон про особливий статус на Донбасі, і дає право проводити вибори за українським законодавством. На жаль, вибори не можна вважати чесними у зв’язку із суперечливим питанням контролю окупованих територій. Досі невідомо, яка сторона буде оцінювати «чесність виборів», що є прямою загрозою», - йшлося у анонсі акцію, який розповсюджував громадський рух «Відсіч».

Зазначалося, що організатори планують «висловити ноту невдоволення та вимагати оприлюднення офіційної позиції щодо цього питання від представників міської влади, зокрема мера міста».

На акцію прийшли кілька десятків житомирян, які тримають в руках саморобні плакати: «Президент не слуга Кремля», «План Путіна формулою Штайнмаєра упокорити Україну». З майдану Корольова учасники акції з плакатами та прапорами пішли на пішохідну вулицю Михайлівську.

Детальніше дивіться у сюжеті

«Європейська правда» повідомляла, що «формула Штайнмаєра» регулює, коли має запрацювати закон про особливий статус ОРДЛО, і звучить вона наступним чином:

«Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом в день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені відповідно до Конституції України та спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ по спостереженню за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акція Путін ОРДЛО війна  
Матеріали по темі