Місто

​Робототехніка, симулятори, експерименти: у Житомирській політехніці втретє провели Space Tech Fest

4 October 2019, 14:24

Роботів, військову техніку, симулятори, 3D принтер, фізичні та хімічні експерименти продемонстрували на третьому фестивалі Space Tech Fest у Державному університеті «Житомирська політехніка». Таким заходом адміністрація вишу заохочує молоде покоління вивчати сучасні технології.

«Ми завжди намагаємося зробити фестиваль цікавим, в першу чергу, для молоді регіону, щоб учнів та випускників шкіл зацікавити займатися наукою, аби вони досліджували технології та пов'язували з цим майбутнє», - каже ректор Державного університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.

Представники студентської лабораторії мехатроніки на базі «Житомирської політехніки» продемонстрували на фестивалі власноруч зроблений 3D принтер, верстат з комп'ютеризованою системою керування та розумний автомобіль.

«Ви можете побачити 3D принтер, який був виготовлений одним із наших студентів і зараз налаштований, щоб друкувати великого кота. Також у нас представлений ЧПК верстат. Він повністю імітує роботу справжнього верстата, але у зменшеній копії. Ще ми демонструємо концепцію розумного автомобіля, який зайняв третє місце у міжнародних змаганнях. Наприклад, якщо затулити його датчик, він починає повертати», - говорить завідувач лабораторії мехатроніки на базі «Житомирської політехніки» Ярослав Козяр.


Присутні на фестивалі могли відчути себе справжніми пілотами завдяки симулятору від Західноукраїнської школи авіації.

«Ми займаємось виготовленням авіаційних тренажерів. Те, що зараз представлено - це мінімальний комплект авіаційного тренажера, тобто кабіна та система візуалізації. Вони допомагають змоделювати усі фази польоту, які відбуваються у літаку», - каже представник Західноукраїнської школи авіації Олександр Красілич.

«Це було дуже класно. Ти ніби летиш в справжньому літаку, дійсно реалістично», - ділиться учень Старосолотвинської ЗОШ Павло Сухацький.

На Space Tech Fest студенти Чорноморського університету ім. П. Могили презентували власний стартап - додаток, який допомагає знаходити речі. Він буде корисний для людей з вадами зору та поганою пам'яттю.

«Ви завантажуєте додаток, берете телефон і проводите телефон по кімнаті. Штучний інтелект створює 3D модель вашої кімнати та предметів, які у ній є. Керувати додатком дуже просто. Спочатку ви маєте сказати: «Hоме Mappy», знайди ключі, потім додаток відштовхується від того, що знає, та направляє вас до потрібного предмету», - демонструє студент Чорноморського національного університету ім. П. Могили Руслан Чернявський.

За словами ректора «Житомирської політехніки», цьогоріч на захід завітали і колеги з-за кордону, які також представили власні розробки.

«Цього року фестиваль відрізняється тим, що він співпав з Другим форумом регіонів України та Республіки Білорусь, тому участь у нашій виставці високих технологій приймає білоруська сторона. Вони привезли близько 150 експонатів, які представляють сьогодні в університеті. До нас завітали також колеги з Казахстанського науково-дослідного технічного університету. В рамках фестивалю був підписаний меморандум та договір про співробітництво в межах підготовки студентів за магістерськими програмами на базі нашого університету. Крім того, на фестиваль завітав директор українсько-арабської групи. З ними ми обговорили можливу співпрацю з ОАЕ», - розповідає Віктор Євдокимов.

Загалом цьогоріч свої розробки на Space Tech Fest представили понад 80 учасників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Політехніка фестиваль техніка  
Матеріали по темі