Влада

​Що міністр оборони розповів про «формулу Штайнмаєра» у Житомирі та що цікавило громадськість

9 October 2019, 15:48

Міністр оборони України Андрій Загороднюк 9 жовтня приїхав до Житомира, аби пояснити громадськості, як уряд планує імплементувати «формулу Штайнмаєра» на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. На таку зустріч в обласну філармонію прийшли ветерани війни, представники громадських організацій, обласної, місцевої та районних рад. Також до приміщення групами заводили студентів місцевих вишів.

Майже годину Андрій Загороднюк розповідав про алгоритм дій за «формулою Штайнмаєра», зокрема, як відбуватиметься дзеркальне розведення військ на лінії розмежування.

«План розглядається такий. Ми виходимо на контроль українсько-російського кордону за допомогою наших сил оборони: прикордонна і міська. Ми продовжуємо контролювати лінію розмежування, яка є наразі і встановлюємо правовий порядок України на тимчасово окупованих територіях. Міністерство оборони вважає своїм обов'язком розробити рекомендації для нашого уряду та президента, яким чином це можна зробити так, щоб ми гарантували безпеку, в першу чергу, тих військ, які будуть заходити на цей кордон. Одне із принципових питань - вихід важкого озброєння і незаконних військових формувань російської армії з тимчасового окупованих територій. Звичайно, ми не розглядаємо сценарій, коли цього не буде. Це можна проконтролювати, адже ОБСЄ і всі міжнародні організації все прораховують, вони знають кількість важкої техніки і вона вся стоїть на обліку. Це можна промоніторити і сказати, чи це було виконано, чи ні. Така є фактично рамка цього плану. Далі ми маємо розуміти, які у нас будуть абсолютно чіткі вимоги, які забезпечать безпеку цього процесу», - розповідає міністр оборони України Андрій Загороднюк.


«Якщо нам вдасться цей план, то фактично тимчасово окуповані території повертаються до поля України. Наш стратегічний інтерес є таким, що ті збройні формування, які там знаходяться, мають звідти піти. Допоки це питання не вирішено, ми будемо перебувати в стані війни, яка є. Для того, щоб це зробити, ми маємо потрапити на «нормандський» саміт, а перед цим виконати деякі умови, і далі відстоювати свої інтереси там. Одна з умов - розведення військ на трьох ділянках. Станиця Луганська вже розведена, дві інші: Золоте та Петрівське», - додає Андрій Загороднюк.

Після виступу міністра оборони присутні почати по черзі представлятися і озвучувати свої питання. Запитували про амністію для сепаратистів, гарантії відведення військ з російської сторони, повернення Криму та мінські угоди.

«Нещодавно Пєсков заявив, що Росія не гарантує відведення військ. У вас ведуться перемовини із сепаратистами напряму, які гарантують це? Чи звідки ви взяли, що розведення військ буде?», - запитує Юрій Дяченко.

«По-перше, я не хочу коментувати цю людину, адже його головне завдання зробити так, щоб у нас з'явилися сумніви. Якщо вони не хочуть розводитись, то ця тема просто нікуди не піде. В одноособовому порядку ми це робити не будемо», - відповідає міністр оборони України Андрій Загороднюк.

«Міністр оборони зазначив, що амністія - питання СБУ. Ви у минулому працівник СБУ (звертається до голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка), а колишніх не існує, скажіть, амністія для сепаратистів у цій формулі, це взагалі нормально?», - каже Руслан Ходаківський.

«Я повторю, тільки що пан Андрій відповідав на запитання. До людей, які вчинили злочини проти держави, проти людства, ніякої амністії не буде», - запевнив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Захід тривав більш ніж півтори години. Після міністр оборони та голова Житомирської ОДА відправились на окрему зустріч з учасниками АТО, ООС та представниками ветеранських організацій.

Урядовий портал повідомляв, що перша зустріч програми «Діалоги про Україну» відбулася 7 жовтня в Івано-Франківську.

Нагадаємо, на позачерговій сесії Житомирської обласної ради 8 жовтня не підтримали звернення до керівництва держави щодо недопущення імплементації «формули Штайнмаєра» та закріплення на законодавчому рівні особливого статусу окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 2 жовтня 2019 року у Житомирі кілька десятків людей протестували проти імплементації «формули Штайнмаєра». 4 жовтня біля драмтеатру в очікування приїзду президента Володимира Зеленського організували кілька акцій з тематичними плакатами: проти «капітуляції» та на захист «свободи слова». Учасники акції протесту проти «формули Штайнмаєра» палили фаєри, які з рук виривали працівники поліції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Загороднюк формула Штайнмаєра ООС  
Матеріали по темі