Місто

​До уваги житомирських водіїв: за дітей не в автокріслах каратимуть штрафами

29 October 2019, 17:01

В Україні вводять штрафи за перевезення дітей не в автокріслі.

29 жовтня відповідний законопроєкт у другому читанні підтримала Верховна рада, — повідомляє Українська правда.

«Ще навесні 2019 року в Україні планували істотно збільшити штрафи для водіїв за перевезення дітей неналежним чином, а саме – без автокрісел. 29 жовтня 2019 року Верховна Рада нарешті ввела за це штрафи. Рішення прийнято у другому читанні. Законопроєкт 1150 підтримали всі фракції, за нього проголосували 332 народних депутати», — інформує УП.

Згідно з законопроєктом, за порушення правил перевезення дітей водій отримує штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів (510 гривень). При повторному порушенні штраф сягатиме 850 гривень.

«Заборона перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів у машині без використання спеціальних засобів, які дозволять пристебнути дитину пасками безпеки, існувала й раніше, але штрафи не були передбачені», — роз’яснює видання.

«Випробування на безпечність демонструють: звичайні автомобільні сидіння і паски безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше ніж 135 сантиметрів. При фронтальному ударі дитина легко вислизає з-під паска, виготовленого під габарити дорослого пасажира. Правильно встановлені дитячі автомобільні крісла є найдієвішим засобом пасивної безпеки для дитини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, і на 54-80% дітей», — йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Чому не можна тримати маленьку дитину в авто на руках?

Якщо ви не пристебнуті та тримаєте дитину на руках – при ДТП ви вб’єте дитину власним тілом.

Якщо ж ви пристебнуті, то ви або зламаєте їй грудну клітину тиском, або не втримаєте її, і вона вилетить з авто.

При зіткненні на швидкості у 30 км/год дитина, що має вагу 7 кг, починає важити 135 кг. Коли автомобіль різко зупиняється, внаслідок інерції та імпульсу, дитина стає в 4-5 разів важчою, тому втримати її на руках стає неможливо, і вона перетворюється в ядро, яке вилітає з автомобіля, — зазначають журналісти.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році пасками безпеки користувалися майже 40% житомирських водіїв.




Що відбувається з дитиною під час аварії. Відео з мережі

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: машина автомобіль автокрісло  
Матеріали по темі