Місто

У Житомирі на Михайлівській останньою колисковою та молитвою вшанували пам’ять дітей, які загинули від рук російських окупантів

1 July 2022, 12:04

Останню колискову заспівали дітям, які загинули від рук рашистів. Сьогодні, 1 липня, на Михайлівській кілька десятків житомирян прийшли вшанувати пам’ять загиблих дітей, також усі вони разом помолилися за наших воїнів та усіх українців. У такий спосіб організатори акції ГО «Житомир, зроби голосніше» вирішили нагадати світу про кривавий злочин окупантів.

«Ми всі сьогодні перебуваємо в дуже стресових ситуаціях, перебуваючи в цих стресових ситуаціях, ми іноді губимо пріоритети, а є пріоритет, бо кількість загиблих - це просто жах. Ці люди згори нас захищають і ми не маємо право забувати», - каже голова ГО «Житомир, зроби голосніше!» Людмила Зубко.


У центрі Михайлівської встановили інсталяцію з дитячих іграшок та взуття. Над її створенням працював житомирський художник Сергій Носок.

«З самого початку, коли я за цю тему взявся, хотілося донести таку думку, щоб ці звірі одумались, але потім, як я дізнався трохи більше, що там відбувалося з цими дітьми, зрозумів, що це не допоможе. Може хоч більше люті буде у нас. Це янголи. Якщо придивитися уважніше, вони розташовані на стилізованому їжаку. Там є натяк на сходи, ніби вони там піднятися і пішли», - розповідає художник Сергій Носок.

Ще сьогодні можна побачити інсталяцію на Михайлівській, згодом її планують передати до музею.

«Сьогодні вона буде тут стояти упродовж дня, а потім передамо її до музею, як нагадування про ці непрості дні, які ми сьогодні проживаємо», - каже Людмила Зубко.

Житомиряни кажуть: боляче дивитися на те, як страждають діти від війни, світ має почути нас і не допустити більше жертв.

«Я прийшла на цю акцію, бо насправді мені дуже боляче і сьогодні вночі була обстріляна Одещина і ще троє дітей загинуло, це велика трагедія і на це не можливо не звертати увагу, і пробачити не можна буде ніколи нашим ворогам - руським. Ці іграшки, ці життя, вони символізують втрачені життя. Діти - це наше майбутнє, це насправді дуже жахливо, коли діти гинуть, жаль, дуже великий жаль», - говорить Вікторія.

«Сьогодні помирають не тільки наші воїни, а й наші діти, яких вже близько тисячі скалічила війна. Світе, почуй нас, ми маємо бути переможцями і ми маємо жити щасливо під мирним небом на нашій землі», - каже Галина.

Як повідомляв Житомир.info, з 2014 року у Луганській і Донецькій областях через збройну агресію рф та інші дії держави-агресора загинули щонайменше 240 дітей. А за 100 днів повномасштабної війни росії проти України жертвами агресивної політики кремля та воєнних злочинів російської армії стала щонайменше 261 дитина. Ще 463 дитини були поранені. Станом на 6 червня на Житомирщині внаслідок російської агресії постраждало 15 дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: діти загибель війна російські окупанти вшанування пам'яті 
Матеріали по темі