Культура

Виграли битву: український борщ визнали об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

1 July 2022, 14:12

Український борщ визнали об’єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

Про це 1 липня повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

«Перемога у війні за борщ – наша! Сьогодні, 1 липня, на 5-ому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням Міністерство культури та інформаційної політики України було внесено елемент «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони. Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що «книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати» і взагалі наш борщ – це «прояв екстремізму та нацизму», цей «прояв екстремізму» тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО. Але ми із задоволенням будемо ділитися борщем і його рецептами зі всіма цивілізованими країнами. Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське. Але пам'ятайте та будьте певні – як у війні за борщ, так і в цій війні ми переможемо», - написав Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, на початку квітня мер Житомира вибачався перед українським борщем, показуючи «борщ» у трилітровій скляній банці, який російській окупанти залишили в смт Іванків Київської області.

Як повідомляв Житомир.info, 30 листопада 2021 року у Верховній раді був зареєстрований проєкт постанови «Про встановлення Дня українського борщу».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борщ ЮНЕСКО культурна спадщина Ткаченко Мінкульт 
Матеріали по темі