Здоров'я

Верховна рада ухвалила закон щодо удосконалення надання медичної допомоги. Що зміниться

1 July 2022, 18:02

На пленарному засіданні 1 липня 2022 року 248 народних депутатів проголосували за подальший розвиток реформи охорони здоров'я, підтримавши законопроект №6306.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Ми розпочинаємо інфраструктурний етап реформи охорони здоров'я та остаточно прощаємося із «совком», будуємо мережу закладів охорони здоров'я європейського зразка, нівелюємо застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні, які часто мали задублювані функції. Тепер мережа госпітальних округів будуватиметься за кластерним принципом, який відповідатиме потребам і викликам сьогодення. Новий підхід передбачає створення кількох рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні. Госпітальне планування надає кожній громаді чіткий орієнтир – де і які послуги буде отримувати люди. Кожна лікарня матиме свою роль та чітко прописаний функціонал. Більш прості випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта – в загальних лікарнях, більш складні – в кластерних та надкластерних медичних закладах», - йдеться у повідомленні.

Також законопроект закріплює порядок встановлення мінімального рівня оплати праці медичних працівників, що гарантуватиме зростання рівня зарплати та збереження кадрів в системі охороні здоров'я в післявоєнний період. Окрім того, законопроект №6306 з 2023 року дозволяє запустити реімбурсацію медичних виробів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 1 липня ухвалений закон був підписаний головою Верховної ради і направлений на підпис президенту.

Терміни з нового закону:

госпітальний округ – територія, у межах якої забезпечено надання якісної, комплексної, безперервної і орієнтованої на пацієнтів медичної та реабілітаційної допомоги шляхом організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я;

загальний заклад охорони здоров’я – багатопрофільний лікарняний заклад, що надає медичну та реабілітаційну допомогу населенню територіальної громади або декількох громад та забезпечує базові напрями стаціонарної медичної допомоги відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України, стабілізацію стану пацієнта та його маршрутизацію до кластерних та надкластерних закладів охорони здоров’я;

кластерний заклад охорони здоров’я – багатопрофільний лікарняний заклад, спроможний забезпечити на території госпітального кластера потребу населення в медичній та реабілітаційній допомозі при найбільш поширених захворюваннях і станах за напрямами стаціонарної медичної допомоги відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України;

надкластерний заклад охорони здоров’я – багатопрофільний лікарняний заклад, у якого наявні ресурси та технології, орієнтовані на надання медичної допомоги у найбільш складних та/або рідкісних випадках захворювань населенню всього госпітального округу за напрямами стаціонарної медичної допомоги відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України;

первинна медична допомога – це медична допомога, що передбачає надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактичних заходів; направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої медичної допомоги; надання невідкладної медичної допомоги у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, спеціалізованої медичної допомоги;

спеціалізована медична допомога – медична допомога, що надається в амбулаторних або стаціонарних умовах лікарями відповідної спеціалізації (крім лікарів загальної практики, сімейних лікарів) у плановому порядку або в екстрених випадках і передбачає надання консультації, проведення діагностики, лікування та профілактики хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних (під час вагітності та пологів) станів, у тому числі із застосуванням високотехнологічного обладнання та/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності; направлення пацієнта відповідно до медичних показань для надання спеціалізованої медичної допомоги з іншої спеціалізації.

паліативна допомога – це комплекс заходів, спрямованих на покращення якості життя пацієнтів усіх вікових категорій та членів їхніх родин, які зіткнулися з проблемами, пов’язаними із захворюваннями, що загрожують життю. Такий комплекс передбачає заходи щодо запобігання та полегшення страждань пацієнта через ранню ідентифікацію та оцінку симптомів, полегшення болю та подолання інших фізичних, психосоціальних і духовних проблем.

Нагадаємо, в Житомирській області у 2017 році були створені чотири госпітальні округи, до складу яких увійшли заклади охорони здоров’я, що розміщені на території 5 міст і 24 районів області.

Як повідомляв Житомир.info, з початку квітня 2020 року в Україні розпочався другий етап медичної реформи, який, зокрема, стосується закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон Ляшко МОЗ медична реформа  
Матеріали по темі