Місто

Звідки везуть та скільки коштують дині та кавуни на житомирському Житньому ринку

9 August 2022, 14:09

Традиційно на початку серпня Житомир.info йде на Житній ринок, аби дізнатися асортимент, ціни та вміст нітратів у баштанних.

Ціни в порівнянні з 2021 роком зросли майже вдвічі. Наприклад, минулого року за кілограм кавуна просили 15 грн. Зараз найдешевший, який вдалося знайти, коштував 30 грн, а найдорожчий – 40 грн.

Вибирати практично немає з чого, продають лише один вид. Зазвичай соковиті кавуни привозили з Херсону, нині їх немає. Продавчині розповідають: баштанні везуть з Одеської області, вони дорожчі, але не менш смачні.

«30-35 грн. Везуть з Одеси. І менше їх, і дорожчі вони. Немає Херсону – немає кавунів хороших», - каже продавчиня Світлана.

«З Одеси. Цього року все дорожче, продаємо по 36 грн. (ред.- Чому немає цінників?) Щоб не лякати людей», - говорить продавчиня Олена.

А ось української дині ми не побачили, є з Туреччини та з Узбекистану. Коштують від 90 до 100 грн, а минулого року за такі просили 35 грн. Але й з-за кордону диню на ринку треба пошукати, продавчині кажуть торгувати нею невигідно.

«Ми не торгуємо динею. Тому що цього року, дуже дорога ціна на неї», - ділиться продавчиня Олена.

На перший погляд, кавуни та дині яскраві та соковиті, але чи безпечно їх куштувати. Дізнатися це йдемо в лабораторію на «Житньому ринку». Тут нас запевняють: перед тим, як потрапили на продаж, усі партії баштанних перевіряють. Ветсанексперт Наталія при нас проводить дослідження дині й показує результат.

«Для дині норма – 90 мг/кг. У нас видало – 67,1 мг/кг, тобто диня придатна для споживання», - каже ветсанексперт Наталія Воробйова.

Баштанні з'явилися на ринку ще в липні. За словами завідуючого лабораторією, найчастіше рівень нітратів перевищує норму в динях.

«З початку торгівлі баштанними культурами ми дослідили 86 партій, які поступили для продажу на ринку. Це 15 партій динь та 72 партія кавунів. При дослідженні було виявлено 3 партії динь, де було перевищено вміст нітратів, вони забраковані та утилізовані за рахунок власника», – зазначив завідуючий лабораторією Євгеній Давидов.

Ветсанексперти радять при покупці звертати увагу на зовнішній вигляд продукту та запах, а також не забувати ретельно промивати придбане під проточною водою.

Скільки коштують кавун та диня на житомирському ринку у 2021 році дивіться тут.

Нагадаємо, 4 липня Міністерство аграрної політики та продовольства прогнозувало, що дефіциту фруктів та овочів цього року не буде.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці червня 2022 року в Житомирі стихійна торгівля заполонила тротуари в районі Житнього ринку: сотні продавчинь везуть овочі, фрукти та ягоди з різних куточків області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кавун диня ринок Житній ринок 
Матеріали по темі