Місто

У Житомирі затвердили порядок отримання грошей на ремонт під’їздів, пошкоджених ворожими обстрілами

7 June 2023, 14:52

У Житомирі на черговому виконкомі 7 червня затвердили порядок ремонту, заміни вікон та дверей у місцях загального користування у житлових будинках, які зазнали пошкоджень внаслідок ворожої атаки «шахедами» наприкінці травня. Як відомо, на це з бюджету міста виділено 5 млн грн. Механізм отримання допомоги роз’яснює начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк.

«Перш за все одержувачі – ОСББ, управляючі компанії та ЖБК – створюють комісії для обстеження кожного об’єкта, з метою фіксацій видів та обсягів пошкодження. До участі в обов’язковому порядку залучаються, якщо це ОСББ, управління муніципального розвитку, якщо управляючі компанії чи житлово-будівельні кооперативи – управління житлового господарства. За бажанням можуть долучатися депутати, мешканці житлових будинків та представники правоохоронних органів. В результаті роботи комісії буде підписаний акт, де зазначено причини і характер пошкодження та обсяги робіт», – розповідає начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради Андрій Гуменюк.


Далі ОСББ, управляючі компанії та житлово-комунальні кооперативи повинні звернутися із заявою щодо потреби проведення ремонтних робіт до вищезгаданих профільних управлінь, додавши певні документи.

«Витяг – довідка з ЄРДР, витяг із загальних зборів, акт комісійного обстеження, фотоматеріали пошкоджень будинку з фіксацією характеру та обсягу руйнувань. Після складання акту комісійного обстеження та перевірки всіх документів управління ЖКГ формує реєстр та затверджує його виконавчим комітетом», – пояснює начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради.

Разом із тим, представники будинків обов'язково мають звернутися на «102», аби зафіксувати наслідки ворожої атаки. Доєднавши до попереднього переліку документів й акт правоохоронців.

«Правоохоронні органи фіксують акт. Наприклад, вікно є – вікна немає. Але ми проговорювали, що це має бути обов’язково зафіксоване «102», щоб у подальшому це входило до суми репарацій», – коментує перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

«Копія звернення та фіксації до правоохоронних органів», – додає Андрій Гуменюк.

Що ж стосується вартості ремонтних робіт, то вона не повинна перевищувати показників, які прорахували відповідно до постанови Кабміну.

«Є чек-лист з визначенням розміру компенсації для відновлення пошкодженого об’єкта нерухомого майна і перелік робіт, який потрібно виконати для відновлення експлуатаційної придатності об’єкта. У 9-у пункті – заміна віконного блоку з урахуванням підвіконних дощок і відливів – гранична вартість 5242,26 грн за 1 кв.м. Відновлення відкосів, штукатурки, безпіщана підготовка, фарбування – 1342,15 грн за квадратний метр. У випадку невідповідності цих цін, фінансування договору не проводиться», – коментує начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради Андрій Гуменюк.

«Якщо ОСББ хоче поставити дорожчий варіант, більш якісний, ніж середньозважений, чи може розглядатись такий варіант: вони укладають договір на дорожчий варіант, а різницю відшкодовують за рахунок мешканців», – запитує перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

«Ми моніторили ситуацію, і такі ціни на сьогодні є прийнятними», – відповідає начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради.

По завершенні ремонтних робіт профільні управління перевірятимуть якість їхнього виконання і тільки після того, буде здійснюватися оплата.

«Відповідні управління проводять обстеження об’єкта щодо встановлення факту повноти та якості виконання робіт. Візують акти виконаних робіт, надані одержувачем. У випадку виявлення недоліків щодо повноти і якості робіт, фінансування не відбувається до моменту їх усунення», – підсумовує начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради Андрій Гуменюк.

Нагадаємо, через ворожу атаку «шахедами», яку здійснила росія під ранок 28 травня, у житомирських будинках повилітали та потріскалися вікна і двері. На сесії міської ради 30 травня виділили 5 млн грн на ліквідацію пошкоджень після обстрілів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком обстріл пошкодження вікно під'їзд Гуменюк Ольшанська ОСББ ЖБК  
Матеріали по темі