Події

Суд покарав директора підприємства з Житомирського району, на якому у 2022 році загинула 16-річна дівчина

22 May 2024, 13:51

Коростишівський районний суд Житомирської області ухвалив вирок директору деревообробного підприємства, на якому 14 вересня 2022 року загинула 16-річна дівчина, яка працювала там неофіційно. Обвинуваченого визнали винним та призначили покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років, однак суд замінив позбавлення волі іспитовим терміном строком 3 роки.

Про це йдеться у вироці суду від 16 травня, оприлюдненому у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У вироці зазначають, що використання праці неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров`я роботах забороняється.

Скриншот вироку Коростишівського районного суду Житомирської області

«Відповідно до ст. 13 Закону України «Про охорону праці», роботодавець зобов`язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог», - йдеться у вироці.

Також у вироці зазначають, що загибла дівчина працювала на підприємстві неофіційно.

«З метою отримання прибутку, грубо порушив законодавство про працю, яке виразилось в тому, що він, в період з липня 2022 року (точна дата та час слідством не встановлені) по 14.09.2022, використовував найману працю неповнолітньої, яка не пройшовши медичного огляду, працювала на його підприємстві без належно оформлених трудових відносин, без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу…», - зазначено у судових матеріалах.

Скриншот вироку Коростишівського районного суду Житомирської області

У вироці зазначено, що 13 травня 2024 року між прокурором та обвинуваченим у присутності захисника була укладена угода про визнання винуватості відповідно до вимог ст. 472 КПК України.

Скриншоти вироку Коростишівського районного суду Житомирської області

Коростишівський районний суд Житомирської області визнав обвинуваченого винним та призначив йому узгоджене сторонами в угоді про визнання винуватості покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років з позбавленням права займатися всіма видами діяльності, яка пов`язана з виконанням робіт з підвищеною небезпекою, а також обіймати посади, пов`язані з організацією та забезпеченням дотримання правил безпеки на виробництві строком на три роки.

«Однак суд звільнив обвинуваченого від відбування покарання у виді позбавлення волі на підставі ст. 75 КК України з випробуванням та встановив іспитовий строк 3 (три) роки, якщо в період якого не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки відповідно до ст. 76 КК України: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання», - йдеться у вироці суду.

Скриншоти вироку Коростишівського районного суду Житомирської області

Нагадаємо, 31 березня 2023 року слідчі СУ ГУНП в Житомирській області оголосили підозру 62-річному директорові деревообробного підприємства у Харитонівській громаді Житомирського району, на якому через недотримання правил охорони праці загинула 16-річна дівчина. Під час досудового розслідування виявили низку принципових порушень встановлених норм безпеки, а саме відсутність: медичного огляду та трудового договору загиблої, дозволів на виконання робіт із підвищеною небезпекою та експлуатацію вказаного агрегата, навчання та інструктажів із техніки безпеки та інші.

Як повідомляв Житомир.info, 14 вересня 2022 року у Харитонівській громаді Житомирської області на деревообробному підприємстві 16-річну робітницю, яка працювала біля електроподрібнювача, затягнуло до рухомих частин, від отриманих травм дівчина загинула.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок директор Харитонівка виробничий травматизм пилорама лісопильня неповнолітня угода деревообробне підприємство  
Матеріали по темі