Культура

Напередодні святкування 100-річчя, в одному з найгарніших храмів Житомирської області - реконструкція. ФОТО

18 August 2008, 15:55

«Німотна музика собору, музика отих гармонійно піднятих у небо бань-куполів — вона для тебе реально існує, ти здатен її чути...» - писав Олесь Гончар.

Свято-Миколаївський собор Бердичева незабаром відзначатиме своє сторіччя. За історичними довідками, у 1908-му, на Апостола Андрія Первозванного, храм освятили. Ювілей мають приурочити до 19 грудня, престольного дня церкви - зимового Миколая.

З весни у храмі почалася реставрація. Найскладнішим було оновлення куполу, який не чистили від нагару свічок понад 20 років, розповів отець Віталій. Роботи проводила київська бригада майстрів.

 

Протоієрей Віталій, Благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору: «Ми знайшли тих людей, які займалися висотними роботами, альпінізмом. Ці люди своїми пристроями, якими вони користуються, коли долають вершини, змогли піднятися під верхню частину купола. І протягом місяця ми займалися тим, що реконструювали розпис, відмивали його, відчищали від нагару. І коли ці роботи закінчилися, то це були просто як духовні радощі. Ми побачили те, що скрито було від нашого зору».

Майстри працювали у перервах, не заважаючи богослужінню. У купольній частині храму, на висоті понад 20 метрів, також поміняли скло. І зараз баня сяє зсередини красою зображень. Нове центральне панікадило з нагоди ювілею собору подарували меценати.

Протоієрей Віталій, Благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору: «Практично 90% затрат на ці роботи – це завдяки зусиллям нашої парафії, тобто, зроблено своїми коштами. Також я хочу схилити голову і подякувати тим людям, які за час реконструкції, ремонтних робіт відгукнулися і надали нам свою посильну допомогу.».

 

Провели очищення давніх зображень у храмі. Місцевий художник, Мирослав Ясельський, оновив композиційний розпис вівтаря. Його рукою відтворено порушений часом стінопис над іконостасом у бічних вівтарях: південному, Свято-Варваринському та північному - Живоносному джерелі.

10 маленьких лампад сяють перед іконостасом. Їх привіз меценат із Греції.

У соборі також відновлюють старі візерунки на стінах, на їхній панельній частині. Ще планується провести роботи зовні: реконструювати притвор собору, полагодити тротуар перед храмом та пофарбувати церковні бані. Для виконання висотних робіт знову залучать спеціальних альпіністів. У ювілейний рік у колишньому архієрейському будинку розмістили нову хрестильню. Тут також мають відкрити невеличку трапезну для церковних потреб.

Реставрація проходить із пожертв самої церкви та її парафіян.

Протоієрей Віталій, Благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору: «Дорогі мої, прошу, сердечно звертаюсь до вас, молитовно – до всіх людей доброї волі, до всіх меценатів, які проживають у нашому місті та районі. Це – головний собор, який очолює всі православні церкви у Бердичівському районі. Просимо вас, дорогі мої, зверніть увагу на наші проблеми: дайте нам можливість підготуватися до свята. Прикладіть свої зусилля та можливості. Думаю, Господь за молитвами нашого Святого Миколая віддасть вам во сто крат».

Автор: Вікторія Кучерява

Камера: Віталій Сінєльніков

http://www.trkvik.tv

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі