Спорт

Бердичевский "Барс" стал одним из лучших в Кубке Украины по хоккею на траве. ФОТО

10 September 2008, 10:18

Ця подія, як і багато інших, що пов’язані зі здобутками та проблемами бердичівських хокеїстів, могла лишитися поза увагою широкого загалу. Про місцеву команду, яка виступає у вищій лізі чемпіонату країни, у місті знають, напевне, лише самі хокеїсти, чиновники зі спорту та найзатятіші уболівальники. Та вона існує. Існує 27 років, 16 з яких бердичівляни виступають у вищій лізі. Двічі вони ставали бронзовими призерами чемпіонату, один раз — срібними. За час свого існування команда виховала 18 майстрів спорту. До 2007-го бердичівські хокеїсти були єдиними представниками Житомирщини у першості країни. Назву «Барс» клуб отримав рік тому, разом із новим президентом Геннадієм Радзімінським.

Геннадій Радзімінський президент ХК «Барс»: «Хоккей на траве — специфический вид спорта. Хотя он и не требует таких больших капиталовложений в инвентарь и снаряжение, как в других видах, но для полноценных занятий нам необходима площадка со специальным покрытием и определённых размеров. В данный момент такие площадки есть только в Виннице, поэтому все соревнования — и чемпионаты, и кубки Украины — проводятся там.»

Нинішні гравці «Барсу» - це колишні боксери, футболісти та просто хлопці «з вулиці». Усіх їх пов’язує справжня любов до хокею на траві. Сьогодні у команді грають 5 майстрів та 15 кандидатів у майстри спорту, що, на думку керівництва, є досить непоганим результатом. Троє учасників команди — воротар Максим Лівшун та гравці Євген Мокрицький і Валентин Матвійчук — є кандидатами в юнацьку збірну України.

Володимир Мороз тренер ХК «Барс»: «У нас — молодая команда, средний возраст игроков 22 года. Эти ребята показывают сегодня добротный хоккей. Но те условия, в которых мы тренируемся, не отвечают нормальным. Игры чемпионата проводятся на большом поле, подобном футбольному, поэтому каждый раз ребятам нужно перестраиваться. Но спасибо и за то, что нас сюда пускают. Вообще, хотелось бы вытащить сюда побольше молодёжи, чтобы она занималась спортом. Тогда ребята были бы, если не хоккеистами, то хотя бы просто здоровыми людьми.»

Євген Нікітін гравець ХК «Барс»: «У команды есть неплохие перспективы. С лидерами мы сегодня, может, на равных и не поборемся, но за последних 2 года клуб достиг неплохого уровня. Думаю, ещё годик, и при наличии нормального спонсирования мы покажем достойный результат.»

Сьогодні майже на 100 % клуб існує за рахунок фінансової підтримки Житомирської обласної школи вищої спортивної майстерності, яка забезпечує підготовку спортсменів вищих категорій до складу національних збірних команд України. Рідне місто надало «Барсу» спортивну залу 17-ї школи для тренувань у зимовий період та майданчик зі штучним покриттям на Червоній Горі для тренувань у осінньо-літній. Керівництво клубу сподівається, що допомога міста, яке вони, починаючи з 1981-го року, представляють на усіх престижних змаганнях, буде дещо відчутнішою.

Юрій Крисюк головний тренер ХК «Барс»: «Наша команда зветься не ОШВСМ (Житомир), а «Барс» (Бердичів). Тому хотілося, щоб допомога міста була кращою. У такому випадку ми могли б зосередити кошти із житомирської спортивної школи на придбанні спортивного інвентарю. Це неодмінно відобразилося б на результатах.»

Бажання допомагати хокеїстам у міста є, та обмежені фінансові можливості не завжди дозволяють його реалізувати, говорить начальник міського відділу фізичної культури і спорту Сергій Ковальчук.

Сергій Ковальчук начальник міського відділу фізичної культури і спорту: «Хочу, щоб усі зрозуміли: у нас є 2 ДЮСШ, до складу яких входить 7 відділень. У першу чергу, міськвиконком має зобов’язання перед цими закладами. Вони утворені нами і функціонують на території Бердичева. На жаль, коштів усім не вистачає. Намагаємось трохи допомагати і хокею і іншим видам спорту.»

Від клубу «Барс» у Бердичеві не відхрестилися, запевняє Сергій Ковальчук. Можливо із часом, говорить він, престижні змагання з хокею на траві проводитимуться і у нашому місті.

Сергій Ковальчук начальник міського відділу фізичної культури і спорту: «Цю команду ми маємо показувати у місті. Але в Бердичеві немає хокейного стадіону, де місто може приймати тури чемпіонатів України, щоб усі побачили клуб «Барс». На сьогодні можливостей створити такий стадіон немає: ми вступили у реконструкцію центрального стадіону «Прогрес». Маємо надію, що зробимо і футбольне поле зі штучним покриттям. Коли воно буде готове, то, можливо, на ньому прийматимуть чемпіонати України.»

Чемпіонат України з хокею на траві розпочнеться 10 вересня. «Барсівці» розраховують потрапити у ньому до трійки кращих.

Автор: Олександр Єжель

 

http://www.trkvik.tv/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі