Суспільство

Житомирський архів відкрив виставку до 20-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Фоторепортаж

12 February 2009, 10:15

Вшановуючи пам'яті учасників бойових дій в Афганістані 11 лютого в Держархіві Житомирської області відкрито виставку колекції документів - "До 20-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан", що розповідають про події Афганської війни та участь у ній солдатів України та Житомирської області .

Експозиція виставки складається із трьох об'ємних тематичних розділів:

Насамперед, документи держархіву області представляють директиву Міноборони СРСР за підписом Д.Устинова від 25.12.1979 про початок введення обмеженого контингенту радянських військ в Республіку Афганістан, пам'ятка воїну-афганцю, директиви про виведення радянського контингенту з Афганістану. Цікаво, що усі зазначені документи носили гриф "Таємно". У вказаному розділі зібрані різноманітні листівки, відео-, стерео-записи, спогади, списки учасників бойових дій, воїнів-афганців, які загинули під час війни в Афганістані, сімей загиблих, інвалідів-афганців. Чільне місце займає колекція листів воїнів-афганців, що загинули під час виконання свого інтернаціонального обов'язку. Це листування пройняте любов'ю до близьких, вірою в найшвидше повернення додому. Відео-записи представленні на семи компакт-дисках на більш п'яти годин перегляду афганських подій, вшанування пам'яті загиблих та зниклих без вісті. Представлені документи дають змогу знайомитись із фондом Житомирського облвійськомату про відомості щодо паспортизації військових поховань, тобто могил воїнів-афганців. Заслуговують на увагу різноманітні афганські агітаційні матеріали. В першому розділі є відомості про подвиги, нагороди, факти героїчних вчинків зовсім юних наших земляків.

Значний інтерес викликає другий розділ виставки - фотодокументи, розміщені у трьох частинах: Стенд "По дорогам Афганістану" показує карти Афганістану, Кандагару, фото Кабула, будинку радянсько-афганської дружби в Кабулі, штабу 40-ї загальновійськової армії, палацу Аміна - резиденція глави Республіки Афганістан у 1985 році. Значне місце займають фотодокументи воєнних дій, відбиття атаки душманів, бойові подвиги воїнів-афганців та моменти їх відпочинку. Стенди "Зустрічі воїнів-афганців" ілюструють фотокартки, починаючи від першої зустрічі воїнів-інтернаціоналістів у 1985 року у Мінську по сьогодення. Третя, найбільша, частина стендів займає експозиція матеріалів по вшануванню пам'яті загиблих. Це закладення каменю на місці спорудження пам'ятника загиблим воїнам-афганцям у місті Житомирі у 1991 році, запаленню 135 свічок, як символ згаслого життя, а потім відкриття самого пам'ятника "Чорний тюльпан" у 2002 році. Розміщені фотодокументи розповідають по інші пам'ятники на території області у смт.Чуднові, Любарі, в с.Березівка Житомирського району, інші. Великий сум та скорботу рідних, що втратили своїх дітей можна побачити в обличчях наших співвітчизників. Біль втрати та велике бажання пізнання обставин смерті свого сина зазначено в листі батька загиблого в Афганістані єфрейтора П'ясківського Анатолія Володимировича. Їхніми іменами названо вулиці (Лук'яненка - з 1988 дістала назву на честь уродженця міста Житомира Василя Лук'яненка, який загинув в Афганістані), школи (№ 12 м.Житомира носить ім'я загиблого воїна-афганця Сергія Ковальчука), меморіальні дошки на будинках, де мешкали і навчались воїни-афганці тощо.

Газетний фонд держархіву області, зокрема, газета "Известия" від 16.04.1988 № 107 інформує про Женевські домовленості представників урядів Афганістана, Пакістана, Сполучених Штатів Америки та СРСР, а саме про підписання угоди щодо врегулювання положення, що відноситься до Афганістану. Та ж газета від 16.02.1989 № 47 в статті "На своем берегу" повідомляє про радісну звістку - "виведення  радянських військ з Афганістану повністю завершено. Останній солдат залишив територію Афганістану". Газети "Голос України", "Урядовий кур'єр", "Комсомольська зірка", "Житомирщина", "Відлуння", "Ехо"  відображають данину пам'яті воїнам-афганцям, та тим, хто не повернувся з горнила афганської війни.

Запрошуємо відвідати виставку "До 20-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан", яка діє у читальній залі Держархіву Житомирської області з 11 по 20 лютого 2009 року.

 

 

 

 

 

 

 

Держархів Житомирської області.

 

Житомир.info    

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі