Події

Як у Житомирській області полюють на браконьєрів. ФОТОрепортаж

3 April 2009, 14:44

На Житомирщині правоохоронці полюють на браконьєрів, що незаконно рибалять у місцевих водоймищах. Такі заходи обумовлені проведенням на території Житомирщини профілактичних заходів щодо боротьби із браконьєрством і триватимуть вони упродовж весняно-літнього періоду.

У свою чергу, потреба у відпрацюваннях полягає у виявленні та припиненні фактів незаконної риболовлі під час нересту риби. У цей час забороняється перебування на річках, озерах та інших водоймищах маломірних суден промислового та кустарного виробництва, а також користування ними на вказаних водних об’єктах. Неприпустимою вважається й риболовля із застосуванням зброї, використанням електроструму, а також вибухових або отруйних речовин.

Участь у проведенні вказаних заходів беруть як безпосередньо міліціонери та представники громадських формувань, так і природоохоронні інстанції.

З метою виявлення та припинення правопорушень правоохоронці проводять рейди акваторією області. 2 квітня під час одного з таких заходів, що відбувся в Житомирському районі за участі працівників міліції та представників Державної екологічної інспекції, на річці Гнилоп’ять було помічено надувний човен, у якому знаходився рибалка, що як раз витягав з води розставлені напередодні сітки. Проте поживитися уловом йому не вдалося. Правоохоронцями всі знаряддя незаконної риболовлі – декілька сіток та надувний човен – було вилучено. Відносно самого ж правопорушника складено протокол про адмінправопорушення за ст.85 (Порушення правил рибальства) КУпАП.

За словами старшого інспектора Житомирського райвідділу міліції Сергія Демидка, найчастіше правопорушниками виявляються місцеві жителі, які рибалять на водоймищах, що знаходяться у їхніх населених пунктах. На період нересту особам, які офіційно займаються промисловим рибальством, слід обов’язково оформлювати спеціальні дозволи, які обумовлюють рибальство у визначених місцях та вилов деяких видів риби.

 

 

 

 

 

 

 

 

Начальник відділу Державної екологічної інспекції в Житомирській області Віктор Радушинський зауважує, що наразі найбільшою популярністю серед рибалок користуються сітки китайського виробництва з вічками близько 2-2,5 сантиметрів. Такі сітки у період нересту стають особливо небезпечними знаряддями рибальства, оскільки окрім зрілого поголів’я риби у них потрапляють і мальки.  

Загалом же, як відмітив Віктор Радушинський, спільні заходи з органами внутрішніх справ, що розпочалися на території області, мають значно покращити ситуацію на водоймах та посилити профілактичний вплив щодо попередження браконьєрства.

Шановні громадяни! Працівники міліції ще раз попереджають про неприпустимість рибальства у весняно-літній період у зв’язку з нерестом риби. Пам’ятайте, що за порушення встановлених правил українським законодавством передбачено адміністративну відповідальність – накладення штрафу до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за грубе порушення (із застосуванням зброї, використанням електроструму, а також вибухових або отруйних речовин) розмір штрафу автоматично збільшується і становить від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім адміністративної відповідальності за незаконне заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом законодавством передбачено також відповідальність кримінальну. Зокрема, ст.249 Кримінального кодексу України попереджає про сплату штрафу до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь та засобів промислу та всього здобутого у разі вчинення подібних дій особою, яка раніше була притягнута до відповідальності за аналогічні дії.

 

Ольга Номерчук, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі