Інтерв'ю

Ігор Рафальський: В Житомирському архіві зберігається 20 кілометрів стелажів з документами. ФОТОрепортаж

4 August 2009, 14:52
Історія Житомирського обласного архіву нараховує вже майже 90 – років. У 1922 році Волинський губвиконком видав розпорядження (№ 32), щодо створення Волинського губернського архівного управління.

 

Житомирський державний обласний архів є органом виконавчої влади в Житомирській області, державна установа, яка виконує кілька важливих функцій, це збереження, реставрація, накопичення архівних документів і, мабуть найголовніше, те що архівні установи в Житомирській області утворюють величезний комплекс, які надають соціально-правову допомогу. Крім того,  в системі архівів реалізується ряд наукових проектів, також архів створює умови для того, щоб кожен мав можливість досліджувати ті чи інші питання, пов’язані з документами, починаючи з конкретного району, з конкретного села, з конкретної родини.

 

Редакція Інтернет-видання Житомир.info поцікавилось у директора Житомирського державного обласного архіву Ігоря Рафальського, який стан справ у даний момент в архіві.

 

Які наукові проекти розробляються в обласному архіві?

 

Насамперед, обласний архів має укладену угоду з Житомирським державним університетом імені Івана Франка, з яким ми співпрацюємо, конкретніше із викладацьким складом, студентами і т. д. Наприклад, зараз в роботі знаходиться книга про історію університету, це буде видання до 80-річчя цього навчального закладу. Також, розробляються окремі теми, такі як голодомор на Житомирщині, великий терор 1937-38 рр. та ряд інших важливих історичних тем, які пов’язані з історією Житомирської області, починаючи з XIX до XXI століття

 

Хто може користуватися документами архіву?

 

Кожна людина може користуватися архівом, оскільки законодавство дає право працювати з архівними матеріалами, але є і певні обмеження, які викладені у законі України „Про інформацію”.

Якщо говорити про наукові проекти, їх ведуть або університети або громадські організації і вони мають отримати рекомендації на роботу в архіві. Так само ми готуємо матеріали науково-довідкового характеру, наприклад, „Адміністративно-територіальний поділ Житомирської області з 1795-2006 роки” – це унікальне видання в Україні, де зібрана величезна кількість відомостей пов’язаних з усіма населеними пунктами, хуторами, селами, деякі з них вже не існують. Також, ми працюємо зараз над описуванням метричних книг.

 

Хто займається дослідженнями, це працівники архіву чи окремі науковці?

 

Те що опрацьовується чи видається архівом це робота наших архівістів, це є одним з напрямків нашої роботи, тим більше ми зараз готуємо путівник по архіву, оскільки тут знаходиться 1,5 млн. одиниць зберігання (приблизно 10 тис. фондів), бібліотека унікальних видань (приблизно 10 тис видань), величезний газетний фонд, який охоплює друковані видання з XIX до XXI століття. Це великий шматок роботи щодо обліку і створення довідкового апарату, це робиться для того, аби кожна людина мала можливість отримати потрібну інформацію або документи

 

Якщо людина хоче дослідити свій рід або, скажімо, будинок в якому вона живе, що для цього потрібно?

 

Людина має прийти до архіву та написати заяву, але важливо мати підтвердження того, що людина дійсно має родинні зв’язки з прізвищами, які вона хоче досліджувати, ми це аналізуємо і вже даємо дозвіл на доступ до документів. Тобто, про свою родину людина може прочитати все, що захоче, а от про сусіда неможна і ми має право відмовити в наданні інформації.

 

Чим цікавий Житомирський обласний архів в порівнянні з іншими обласними архівами?

 

Архів Житомирської області є унікальним і одним з самих потужних на правобережжі, тому що архівні документи переплітаються з історією Хмельниччини, Вінниччини, Київщини та ін. Також, у нас є матеріали, які стосуються історії Польщі, Росії, Білорусі, Молдови. Величезна кількість матеріалів пов’язана з різними періодами історії і тими історичним процесами, які відбувалися в той час.

Якщо виставити всі полички, де зберігаються наші матеріали, то їхня відстань в сумі складатиме приблизно 20 км.

 

В який спосіб зберігаються матеріали?

 

Способи зберігання документів чітко визначені у самих правилах роботи архівних установ. Існують жорсткі вимоги до збереження документів, починаючи від пропускного режиму, пожежною безпека, температура повітря, освітлення сховищ та багато іншого.

Кожен документ, кожна справа, є цілим науковим проектом і нашим головним завданням є збереження цих документів. Багато матеріалів ми реставруємо, оскільки з часом вони псуються, тому при відновленні кожного аркушу використовується спеціальна технологія, тобто є спеціальний папір для цього, різноманітні клеї, машина для прошивання, вирівнювання. З цим працює ціла лабораторія.

 

Хто є головним відвідувачем житомирського архіву?

 

До архіву приходять починаючи від звичайних пересічних громадян, дитячих екскурсій до науковців, студентів бізнесменів. Я скажу навіть більше, в нашому архіві періодично працюють науковці з, близько, 30 країн світу. У нас постійно працюють росіяни, поляки, євреї, білоруси, американці, канадці. Тобто, іноземні гості мають рівні можливості з громадянами України, щодо роботи в житомирському архіві.

 

Що, в основному, шукають в житомирському архіві гості з закордону?

 

В основному це генеалогічні дослідження, це ряд наукових проектів польської академії наук, російської академії наук, наукові дослідження американських та канадських вчених, дослідження пов’язані з різними національними меншинами в Житомирській області. До речі, у нас знаходиться унікальна колекція документів, пов’язаних з діяльністю нацменшин.

 

Чи виникали коли-небудь в архіві, якісь надзвичайні ситуація, чи-то пожежа, чи-то проникнення злочинці?

 

Найголовнішим нашим завдання є збереження документів, будь-яка загроза руйнування або зникнення документів це вже є надзвичайна подія для нас, оскільки в більшості випадків ці документи є оригіналами в одному примірнику.

А загалом ніколи небезпеки у нас не виникало. Єдине, коли у нас в архіві з’являється миша – то це справжня надзвичайна подія.

 

Як щодо фінансування Житомирського державного обласного архіву?

 

У нас немає проблем з фінансування. Гроші виділяють систематично, всі працівники отримають заробітну платню вчасно. При цьому ми навіть заробляємо, оскільки ми видаємо різноманітні довідки, дослідження. Архів у відповідності до встановлених розцінок надає платні послуги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі