Економіка

Годований: «Влада хоче, щоб за наслідки епідемії підприємці Житомирської області заплатили з власної кишені»

10 November 2009, 13:01

Керівник секретаріату Житомирської обласної організації Єдиного Центру вважає, що закриття окремих точок промислової чи продовольчої торгівлі не вирішить проблеми розповсюдження грипу та ГРВІ, а натомість призведе до відчутних для дрібного бізнесу збитків.

 «Досвід перебігу епідемій в західних областях України показує, що такий крок, як закриття ринків чи інших об’єктів торгівлі, є мало дієвим й він тривав не більше дня», - говорить Руслан Годований з приводу рішення Житомирської обласної надзвичайної протиепідемічної комісії від 6.11.2009 року щодо закриття промислових ринків на період епідемії грипу та ГРВІ.

Нагадаємо, в Житомирській області ситуація з кількістю захворюваності на грипп  та ГРВІ загострилася лише декілька днів тому. А саме, 6 листопада було оголошено про подолання в Житомирі епідеміологічного порогу. Того ж дня  обласна надзвичайна протиепідемічна комісія прийняла рішення, яким призупинялось до 20 листопада функціонування промислових ринків. Проте, наступного дня, після масових протестів працівників промислових ринків «Хлібний» та «Староміський»,  дію рішення призупинено до 12 листопада.

«Закриття ринків – це мало дієвий крок. Він без сумніву збільшить у рази потік людей до великих магазинів, де є як продовольчі, так і промислові відділи в одному торгівельному залі», - вважає Годований. – «Тому, розумно було б проводити дезинфекцію місць торгівлі, продавцям використовувати марлеві пов’язки, а при потребі рукавиці. В свою чергу влада має забезпечити наявність чи можливість придбання необхідних захисних засобів та дієвий контроль за їх використанням».

Щодо міста Житомира Годований повідомляє «саме ці заходи передбачені Рішенням Житомирська міська надзвичайна протиепідемічна комісія 
від 30.10.2009 року № 8».

Також депутат Богунської районної ради в місті Житомирі звертає увагу, що власниками більшості невеликих закладів торгівлі в Житомирі є представники дрібного бізнесу, для яких це єдиний спосіб заробітку.

«Власники торгових точок - це в основному дрібні підприємці, для яких призупинення діяльності на декілька тижнів стане значним збитком, тому що вони вже сплатили податки наперед й придбали товар. Хто візьме на себе відшкодування збитків щодо перерахунків по сплаті податків та не реалізації сезонного товару? Прорахунки можновладців в чергове покладають на плечі малого бізнесу. Влада хоче, щоб за наслідки епідемії люди заплатили з власної кишені.  Перед тим як здійснювати подібні кроки, влада має взяти на себе відповідальність за їх наслідки», - підсумовує Годований.

 

Довідково:

З Рішення Житомирська міська надзвичайна протиепідемічна комісія 
від 30.10.2009 року № 8 «Про забезпечення заходів щодо профілактики
грипу та ГРВІ в епідсезон 2009-2010 рр., попередження заносу та розповсюдження пташиного А(Н5
N1) та пандемічного А(Н1N1) грипу в м. Житомир».

8. Начальнику департаменту власності та ринкового регулювання міської ради Михалець В.М.:

8.1. Впровадити масковий режим на об’єктах торгівлі, громадського харчування, харчової промисловості, посилити протиепідемічні заходи.
Термін – з 31.10.09р. до стабілізації епідситуації

9. Директорам ринків, торгівельних комплексів незалежно від форм власності:
9.1. Забезпечити дотримання протиепідемічного режиму, зобов’язати торгуючих дотримуватись вимог на кожному торговому місці.
Термін – з 31.10.09р.
9.2. Забезпечити дотримання маскового режиму торгуючими на ринках, торгівельних комплексах.
Термін – з 31.10.09р., на період епідпідйому захворюваності.


З рішення обласної надзвичайної протиепідемічної комісії від 06.11.2009
1 З метою недопущення подальшого зростання захворюваності на грип та ГРВІ прийнято рішення:


1.1.Головам райдержадміністрацій, міським головам – взяти під особистий контроль виконання рішення обласної НПК від 30.10.2009 р. № 5 «Про стан захворюваності на грип та ГРВІ, виконання плану протиепідемічних заходів на підприємствах, навчальних, дошкільних та ЛПЗ області».
1.2. Посилити контроль за дотриманням протиепідемічного режиму в місцях масового скупчення людей, підприємствах, установах та організаціях незалежно від форм власності.
1.3. Призупинити до 20 листопада функціонування промислових ринків.
1.4 На підприємствах торгівлі, громадського харчування 3 рази на день призупиняти роботу закладу на санітарну годину для проведення вологого прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів дозволених МОЗ України.
1.5 Забезпечити проведення санітарної очистки територій населених пунктів.

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі