Суспільство

В Житомире «Международная амнистия» провела «депортацию» на троллейбусе

21 June 2010, 08:02

Протягом багатьох років країни світу святкували свої власні дні, присвячені шукачам притулку. Але вже в 2000 році Генеральна Асамблея ООН постановила, що 20 червня буде вважатися Всесвітнім днем біженця.
Житомирська група «Міжнародної Амністії» відзначила цей день проведенням оригінального флеш-мобу. Це виглядало так, ніби «біженці» з різних країн, тримаючи в руках свої прапори, були «депортовані» людьми в формі прямо на тролейбусі. Таким чином, учасники акції підкреслили абсурдність ситуації, що склалася, і привернули увагу громадськості до проблеми біженців в Україні.

«Ще в квітні 2010 року всесвітньо відома правозахисна організація «Міжнародна Амністія» звернулася до Президента України з вимогою звернути увагу на проблему біженців. Справа в тому, що в Україні не існує адекватної справедливої системи процедури по прийняттям рішень про надання притулку. А центральний орган, який виносив би такі рішення, за 11 років роботи перетерпів 10 реорганізацій і, врешті, з 2009 року зовсім не працює», - повідомила Ірина Тютюнник, керівник житомирської ініціативної групи «Міжнародної Амністії».



Серед учасників флеш-мобу був присутній шукач притулку в Україні, відомий білоруський опозиціонер Ігор Котиш.

«Дуже важливо зрозуміти, що шукачі політичного притулку – це, як правило, порядні та освічені люди. Історія вже не раз демонструвала, що «політичні» - це майбутнє політики і, можливо, саме вони і створюватимуть зовнішню політику України», - заявив Ігор Котиш, якого в 2009 році «Міжнародна Амністія» визнала в’язнем сумління. 


 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі