Суспільство

Колектив «Іліос» грецької общини Житомирщини визнаний одним з найкращих на II Всеукраїнському фольклорному фестивалі

9 July 2010, 09:47

Житомирщина приймала II Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Купальські роси». До села Немиринці Ружинського району, а саме там вже другий рік поспіль відбувається фестиваль, з’їхалися 17 колективів з 8 областей України. Всього ж на свято прибули делегації з 12 областей.

На відкритті фестивалю його засновник, народний депутат і лідер політичної партії «Українська Платформа» Павло Жебрівський зазначив: «Століттями ми, український народ, безупинно творили своє, лише нам властиве духовне середовище, наповнюючи його своєрідними ритуалами. І завдяки фестивалю «Купальські роси» українці мають надзвичайний шанс повернутися до своїх правитоків, відродити національну свідомість через святкування Івана Купала».

Аби зберегти колорит купальського свята, організатори свята, політична партії «Українська Платформа», проводили конкурсну програму на галявині біля озера. Журі оцінювало майстерність виконання купальських пісень та відтворення елементів обряду. Найкращим колективом «Купальських рос» став World musik проект «Калита» з Черкаської області. А ось друге місце посіли наші земляки - ансамбль «Іліос», який представляє грецьку общину Житомирщини. Участь у фестивалі також брали представники Андрушівського району Інна Кондратюк і зразковий дитячий фольклорний колектив «Зернятко», фольклорно-етнографічний народний колектив «Тещі та свекрухи» з Коростенщини, ансамбль «Мальва» з міста Новограда-Волинського, дитячий колектив «Немиринці» Ружинський район, дитячий колектив «Берегиня» з Ємільчинського району та представники Бердичівського району, дитячий вокальний колектив «Візит».

Увечері глядачі та учасники фестивалю долучилися до купальських гулянь. Розпочалося справжнє магічне дійство із відтворення давнього купальського обряду: плетіння вінків, виготовлення Марени та Купала, танцями довкола вогнища, стрибками через нього, пусканням вінків на воду. Підготовкою послідовного відтворення обряду Івана Купала професійно займалися  колектив Житомирського училища культури та мистецтв імені Івана Огієнка та фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав». Над постановкою відтворення Купальського обряду працює народний артист України Рафаїл Малиновський.   

А на завершення всі присутні, а їх було близько чотирьох тисяч людей, взялись за руки і створили ланцюг єднання, який символізував єдність всіх українців в прадавній історії.

 

Прес-служба Житомирської обласної організації політичної партії «Українська Платформа»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі