Місто

З історії Житомира. Замка не стало в ХІХ ст.

6 September 2010, 14:41

Колись Житомир мав свій замок, від якого лишилась хіба що назва місцевості, де він знаходився – Замкова гора. Фортеця була серцем колишнього міста. Саме з неї і розвинувся сучасний Житомир.
За словами житомирського краєзнавця Георгія Мокрицького, вперше наше місто згадується у літописі з 1392 року. Там ідеться про похід литовського князя Вітовта, який пішов на Київ і по дорозі взяв житомирський замок. “Звісно, ця дата не говорить про те, коли було збудовано фортецю. Нам тільки відомо, що тоді вона вже була. Для того, щоб збудувати замок, потрібен час. Тим паче, що тоді не будували такими темпами, як зараз. Його могли збудувати за 100-200 років до того, а могли й за 500 чи більше”, – розповідає Георгій Павлович.

Руйнівний вогонь
В 1444 році Житомир один з перших міст в центральній Україні отримав Магдебурзьке право. В ХVІ столітті тут мешкало 600-700 жителів. Чому так мало? Це було невелике місто. До того ж фортеця більшої кількості не вміщувала. Населення, що мешкало довкола міста, збігалося сюди на випадок загрози. Замок виконував насамперед оборонну функцію.
Територія замка тоді сягала двох гектарів, мала вигляд неправильного шестикутника з трьома воротами та п’ятьма кутовими баштами. У центрі знаходився палац старости, церква, амбари. Зв’язок із замком здійснювався через міст, який перекидався над ровом, та підземними ходами.
Під час визвольної війни 1648-1654 років замок був настільки пошкоджений, що на тривалий час втратив військове значення. У 1802 році його залишки згоріли. Офіційно замчище було ліквідовано у 1862 році, а в 1890 році міська дума віддала територію під індивідуальну забудову. Замок остаточно зник.

За словами Георгія Мокрицького, замок знаходився на місці колишнього партархіву.

Місто почалося із замку
За словами пана Мокрицького, замок знаходився на місці колишнього партархіву. Територія довкола нього називалася “окольний ґрад”. Центральним міським майданом була площа «Ринок» (з англійської “ring” означає “прямокутна площа”). “Ринок” приблизно займав територію теперішнього парку на Замковій горі. Його оточували чималі сади.
Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі