Події

Затримані у Житомирі білоруські опозиціонери звернулись до Омбудсмена Ніни Карпачової

8 November 2010, 17:27

8 листопада у Житомирі відбулась прес-конференція білоруських опозиціонерів, які були затримані 3 листопада за підозрою у зберіганні наркотиків. Присутні журналісти мали змогу побачити реконструкцію подій того дня.

Як повідомляють учасники прес-конференції, 3 листопада близько 14:00 група людей в штатському увірвалась в квартиру, яку винаймають білоруси. Як пізніше виявилось, це були працівники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Поклавши всіх на підлогу міліціонери почали обшук.

Під час затримання білоруському опозиційному діячу Ігорю Коктишу зламали палець на нозі, а Артему Дубському розбили губу й ніс. «Перша моя думка була, що це по нас приїхали білоруські силовики – так грубо й нагло вони себе поводили», - зазначає потерпілий.

Під час обшуку працівники українських правоохоронних органів підкинули в квартиру «подрібнену рослинну масу», яку пізніше ідентифікували як наркотики – марихуану канабіс.

«Це провокація перед виборами у Білорусі, до яких мають безпосередній стосунок ті, хто знаходився у цій квартирі», - стверджує Ірина Тютюнник, керівник житомирської групи правозахисної організації Міжнародна Амністія, яка теж була в числі затриманих.

За словами білорусів, все, що відбувалось надалі в застінках МВС можна описати лише словами «безправ’я» і «беззаконня».

Потерпілі стверджують, що умови, у яких їх утримували прирівнюються до тортур – їх не годували, однак постійно знущались морально. Утримували у холоді, бруді і постійній напрузі.

Затримані вже звернулись з відповідною скаргою до прокуратури, де ведеться внутрішнє розслідування. Також, білоруси звернулись до Омбудсмена Ніни Карпачової з проханням дати оцінку діям українських «правоохоронців» та притягти до відповідальності перед Законом.

 

Ігор Коктиш лежав так, що не міг бачити що відбувається на кухні

Віталія Тищенко відразу ж притисли до стіни

Артем Дубський в якості привітання отримав ліктем в ніс, а пізніше - кулаком в живіт

Тетяна Тищенко та Ірина Тютюнник - мешканки наркопритону за версією МВС

Ігорю Коктишу зламали палець, чого не виявила медекспертиза в місці утримання

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі