Україна

Корпоративна соціальна відповідальність: отримати перепустку до добропорядного товариства

17 March 2011, 18:10

Бути соціально відповідальною компанією - значить, бути сучасною, стильною й дуже сильною. Корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) - це концепція, відповідно до якої організації враховують інтереси суспільства, беручи на себе відповідальність за вплив їх діяльності на замовників, постачальників, працівників, акціонерів, місцеві спільноти та інші зацікавлені сторони громадської сфери. КСВ аж ніяк не обмежується поняттями благодійність, меценатство, спонсорство. КСВ - це системна робота по покращенню репутації компанії. Вкладення коштів в соціальну сферу дозволяє підвищити конкурентоспроможність компанії в очах громади.

  Термін КСВ став вживатися у 1970-х роках. У міжнародній практиці він використовується для визначення добровільних зобов’язань, взятих на себе компанією щодо підвищення якості життя та роботи не тільки своїх співробітників, а також суспільства в цілому. Один з найбагатших людей світу і в той же час один з найбільш активних діячів у сфері КСВ Білл Ґейтс вважає: «Величезне багатство йде поряд з великою відповідальністю, зобов’язаннями поділитися з суспільством і забезпечити найкращий розподіл цього багатства тим, хто його потребує».

  Світова практика довела, що КСВ допомагає компаніям підвищити ділову репутацію, встановити збалансовані і довірчі відносини як з державою, так і з суспільством. У відповідності до одного з наймасштабніших досліджень споживчих переваг, проведеного Сone/Roper , 78 % респондентів заявили, що з більшою ймовірністю куплять товар, який асоціюється з небайдужою для них соціальної ініціативою, а 66% задля підтримки такої ініціативи готові змінити думку щодо «свого» бренда.

Питанню корпоративної соціальної відповідальності приділяється все більше уваги, постійно обговорюються проблеми соціально відповідальної поведінки бізнесу, його ролі в соціально-економічному розвитку України, можливості взаємодії з місцевою громадою. Сьогодні споживачі й партнери вважають ризикованим мати справу з організаціями, які не є соціально відповідальними.

  Приміром, у компанії «Nestle» корпоративна соціальна відповідальність розуміється

як «Створення загальних цінностей». Це не філантропія або яка-небудь додаткова функція, а основна частина стратегії бізнесу компанії. У компанії головний пріоритет приносити користь людям у тих країнах, де вона працює. Завдяки цій стратегії, за минулі 143 роки «Nestle» перетворилася з маленького сімейного підприємства в найбільшу світову компанію, що веде бізнес в області харчування, здоров'я і здорового способу життя. У найпершому виданні Корпоративних принципів ведення бізнесу «Nestle»        говориться: «Наші інвестиції повинні служити на благо Компанії і на благо країн, в яких ми працюємо. Створення загальних цінностей має на увазі створення цінностей для фермерів, що є нашими постачальниками, наших співробітників і суспільства в цілому».

Nestle проводить програму «Здоровий спосіб життя на робочому місці» по всьому світу.

  Компанія McDonald’s у свою чергу проводить фінансування так званих Будинків Рональда МакДональда – безкоштовне житло для членів сімей хворих дітей, що приїздять на лікування в спеціалізовані клініки. Таких закладів діє вже 168 у 12 країнах світу.

  У відповідності до принципів КСВ «Platinum Bank» розробив «Платинові Стандарти»

– зібрання правил поведінки для всіх співробітників банку від вищого керівництва

до фахівця. Це філософія банку, яка дозволяє кожному співробітникові відчувати

себе не просто частиною компанії, але вносити свій вклад в корпоративну

соціальну відповідальність всього банку. «Платинові Стандарти» визначають, що співробітники банку повинні: вести справи компанії чесно, порядно та професійно, постійно підтримуючи відмінний імідж та бездоганну репутацію компанії. Не допускати будь-які форми незаконної дискримінації, переслідувань, домагань і образ на підставі національної/релігійної приналежності, статі, віку, сексуальної орієнтації, фізичних обмежень або інших особистих особливостей. Виявляти розумну турботу про навколишнє середовище і співпрацювати в реалізації заходів, спрямованих на зниження впливу повсякденної діяльності компанії на навколишнє середовище.

  Для компанії «Київстар» КСВ є важливою складовою. Компанія інвестує мільйони гривень у суспільно значущі ініціативи, які напряму пов’язані з бізнесом компанії. Наразі триває програма «Безпека дітей в інтернеті», мета якої - допомогти дітям навчитися безпечно користуватися Мережею. Для цього «Київстар» створює список рекомендованих дитячих сайтів, а також посібник для батьків, що допоможе їм виховати у дитини правильне ставлення до інтернету. З метою надання можливостей для освіти та розвитку дітей з особливими потребами, надання допомоги соціально незахищеним групам — дітям-сиротам, самотнім стареньким і ветеранам проводиться благодійна ініціатива «Для людей, для країни!». «Екологічна програма» спрямована на скорочення споживання і захист природних ресурсів. З цією метою компанія «Київстар» реалізує практику «зеленого офісу», розробляє та пропонує клієнтам послуги, що допомагають економити природні ресурси, висаджує дерева.

  Одним з флагманів соціально відповідального бізнесу України є компанія «Мері Кей (Україна) Лімітед». Соціальна відповідальність бізнесу - основний принцип роботи Компанії, де є необхідним брати участь у розвитку українського суспільства. Такий підхід відповідає принципам Глобального Договору ООН. Соціальна відповідальність добровільний вибір міжнародної Компанії «Мері Кей». У 1987 році компанія створює Фонд, основні кошти якого спрямовані на дослідження раку. Щорічно Засновниця Компанії Мері Кей Еш виділяла на роботу Фонду близько 1 млн доларів.

  Рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок

України, що посідає перше місце в списку причин смертності жіночого населення від

онкологічних захворювань. Щорічно в Україні цей діагноз встановлюють 16 тис.

жінок. Через відсутність інформації й страх перед хворобою жінки занадто пізно

звертаються за медичною допомогою. В Україні рак молочної залози часто

виявляють у запущеній стадії – до 40% випадків, хоча у разі виявлення в ранній

стадії це захворювання є виліковним у 94% випадків.

  У 2002 році розпочав роботу Благодійний проект компанії «Мері Кей» в Україні. Він спрямований на проведення просвітницької діяльності з питань профілактики й ранньої діагностики раку молочної залози, а також на фінансування програми оздоровлення жінок, які перенесли це захворювання. Постійний партнер Компанїї Благодійний  Фонд  «Здоров’я жінки та планування сім’ї». При фінансовій підтримці українського відділення компанії «Мері Кей», підтримці Благодійного Фонду «Здоров’я жінки та планування сім’ї», на базі Київської міської онкологічної лікарні та лікувальної бази – ДП Клінічний Санаторій «Місхор» проводиться реабілітаційна програма для жінок, які перенесли захворювання та операцію з раку молочної залози. Програма передбачає безкоштовне санаторно-курортне лікування протягом 14 днів. Вона включає комплекс процедур та заходів, направлених на подолання післяопераційних ускладнень та відновлення захисних сил організму.

  Не менш важливою є психологічна реабілітація. Учасниці програми реабілітації проходять курс арт терапії. Жінки, які вперше в житті взяли в руки пензлі, малюють неймовірно красиві пейзажі схожі на витвір справжніх митців. Завдяки програмі реабілітації у цих жінок з’являються сили і впевненість у майбутньому.

  За фінансової підтримки компанії «Мері Кей (Україна) Лімітед» і сприяння Благодійного Фонду «Здоров’я жінки й планування cім’ї» розроблено й випущено спеціальну картку із самообстеження молочних залоз у домашніх умовах. Картки поширюються через регіональні волонтерські центри й Консультантів з краси компанії «Мері Кей». Вже надруковано і роздано більше 800000 карток!

  Компанія «Мері Кей (Україна) ЛТД» фінансувала мамографічні обстеження для жінок.  При наявності спеціального флаєру кожна жінка, що піклується про своє здоров’я, могла пройти мамографічне обстеження молочних залоз. Так, у 2005 році на базі Київської клініки «Ісіда» 700 жінок пройшли таке обстеження. В результаті: 217 жінок – виявлено доброякісні утворення, у 8 жінок – виявлено рак молочної залози на ранній стадії.

В 2007 році на базі Клініки сімейного лікаря «Медея» в Одесі 1027 жінок пройшли безкоштовно мамографію. Результат: 350 жінок – виявлено доброякісні утворення, у 9 жінок виявлено рак молочної залози на ранній стадії, у 4 жінок – підозра на рак молочної залози. В 2008 році акція пройшла у Львові. В Центрі репродуктивного здоров’я  населення пройшли УЗД або мамографію 646 жінок. З цієї кількості  у 70 жінок було виявлено утворення з нечіткими контурами (підозра на рак). У 307 жінок було виявлені відхилення від норми різної форми.

  Крім практичної допомоги жінкам, які перенесли рак молочної залози, компанія «Мері

Кей (Україна)» спрямовує свої зусилля на привертання уваги громадськості до цієї

проблеми. З 2007 року у рамках проекту «Глобальна ілюмінація», 20 жовтня у Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози, в Києві підсвічується рожевим світлом Український Дім у знак підтримки жінок, які перенесли це захворювання.

Компанія «Мері Кей (Україна)» підтримує широку інформаційну кампанію з

боротьби з раком молочної залози. З 2007 року щороку проводиться конкурс для журналістів «Життя триває!» на кращі публікації з тем профілактики, ранньої діагностики й підтримки жінок, які перенесли це захворювання.

  Корпоративна соціальна відповідальність - добровільний внесок у суспільний розвиток через механізм соціальних інвестицій (матеріальні, технологічні, управлінські ресурси, а також фінансові кошти компаній, що направляються на реалізацію соціальних програм). КСВ стимулює інших до вчинення добрих справ. КСВ дозволяє об'єднувати ресурси для вирішення більш масштабних завдань. КСВ породжує довіру. Довіру до підприємства, на ідею підприємництва в цілому. Корпоративна соціальна відповідальність робить велику справу, яка, зрештою, приносить користь нам усім.

 

Леніна БИЧКОВСЬКА

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі