Україна

Иванющенко за год сделает из аэропорта "Жуляны" "Борисполь"

15 June 2011, 17:02

За рік до фіналу Євро-2012 столичний аеропорт «Київ» (Жуляни) має вигляд районної автостанції.

Про те, що під час фіналу Євро-2012 році аеропорт «Жуляни» візьме на себе частину туристів планувалося ще під час прийняття державної програми підготовки ЧЄ. Тоді на реконструкцію аеропорту було закладено більше 355 мільйонів гривень. Задля пришвидшення відродження столичного аеропорту весь комплекс його будівель та споруджень було віддано в оренду на 49 років ТОВ «Майстер-Авіа», яке пов’язують з київськими бізнесменами Василем Хмельницьким та Андрієм Івановим. А днями новим співвласником цього товариства став депутат від Партії Регіонів Юрій Іванющенко. Портал «Київ. Коментарі» вирішив поцікавитися тим, що, наразі, уявляє з себе нове придбання цього авторитетного політика.





Що із зовні, що з середини аеропорт має  вигляд автостанції 90-х років. Більшість табличок – українською мовою. І лише поодинокі - англійською. В середині будівлі аеропорту місця не дуже багато, як і в добудованих трьох залах, які розділені навпіл. Місць в одній – близько 60-ти. На стінах – плазмові інформаційні монітори, на яких транслюється погода в різних містах світу. Wi-fi – немає, а самі зали з боку злітної смуги виглядають як ангари. Насправді, ці зали збудовані з металопрофілю. Тому влітку пасажири хоч і сможуть почуватися добре – за рахунок кондиціонерів – взимку їм скоріше за все доведеться померзнути в залі очікування. Єдина зала, яка може потягнути на європейській рівень – VIP. Але площа її надто мала і складає не більше 20 квадратів. У VIP-залі – лише два м’яких куточка та шинквас.



В цьому році в аеропорту нібито подолали складнощі у проходженні системи закордонного контролю. На вліт працює 6 робочих місць для прикордонників. На виліт – в одній залі  – 4 місця, в іншій  – 6. Керівництво заявляє, що одна людина проходить її за 1 хвилину і пишається цим, говорячи, що в «Борисполі» ця процеду набагато довша. Проте, відгуки пасажирів говорять про інше – процедура надто довга та втомлива. Не подолана в «Жулянах» й проблема транспортеру багажу. На виліт він працює, а от багаж тих, хто прилетів, вивозять у залу на залізних візках.






Керівництво визнає частину проблем й говорить, що до літа 2012 року «Жуляни» виглядатимуть не гірше «Борисполя». По-перше,  до квітня наступного року планують відкрити бізнес-термінал та новий міжнародний термінал з пропускною спроможністю – 360 осіб (зараз спроможність аеропорту становить 320 осіб). По-друге, до вересеня цього року злітні смуги обіцяють обладнати новою світлосистемою. У планах аеропорту – реконструкція привокзальної площі після чого буде введена плата за в’їзд на цю територію. Однак, найбільшою проблемою, за словами іноземних туристів, є відсутність транспортної роз’язки. Для більшості європейців є нонсенсом те, що біля аеропорту, який, до речі, знаходиться в межах міста, немає станції метро чи швидкісної електрички. Проте, за словами керівництва аеропорту, до Євро-2012 такого масштабного будівництва не закладено.  До кінця року обіцяють лише збудувати  розв’язку – вулиця Медова – Кіровоградська.

Фото: Олександр Ямковий

Комментарии

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі