Економіка

Житомирській горілці -115 років. З історії заводу

30 June 2011, 17:34

Початком одному із найстаріших підприємств України – Житомирського лікеро-горілчаного заводу, стало введення казенної винної монополії на Волині. Вона узаконила державний контроль над виробництвом вина і спирту. Це сталося у 1896 році. Найбільший за обсягом торгівельних оборотів Житомирський склад офіційно відкрили 1 липня 1896 року. Про це розповідає прес-служба Житомирського лікеро-горілчаного заводу.

Під час Першої світової війни в приміщенні Житомирського казенного складу працював лазарет для поранених на 100 ліжок. Виробництво спирту, який направся для потреб фронту, обмежилося.

У березні 1919 року колишній склад разом з іншими підприємствами  винокурної промисловості був переданий Волинському районному управлінню спиртової промисловості (Рауспірт) і отримав назву Житомирського народного очисного складу №1.

У зв'язку з бойовими діями літа 1919 року Житомир був зайнятий військами Директорії, тому Волинський Рауспірт зупинив роботу. Пізніше склад віддали Волинському губернському об'єднанню винокурної промисловості. Приміщення використовувалося військовими частинами, різними установами.

Лише в 1926-1927 рр. житомирський спиртосклад був переоснащений і запрацював як Житомирський спирто-горілчаний завод. Випускалось хлібне та столове вино, спирт-денатурат. Їх можна було купити в спеціалізованих магазинах Житомира, Бердичева, Новограда-Волинського, Коростеня, Овруча, Шепетівки, Полонного та Ізяслава. У 1930-1931 рр. в містах було 15 магазинів з продажу вина, в селах – 59.

Станом на 1 березня 1936 р. на заводі працювали 104 людини, з них 74 – робітники. Основне виробництво складали такі цехи: мийно-розливний, очисний, механічний, ящичний, посудний склад, склад готового розливу. У 1938 році завод отримав теперішню назву: лікеро-горілчаний. У списку основних видів продукції у 1940 році були «Пшенична горілка 40%», «Московська – 40%, 50%, 56%», спирт-ректифікат в посуді, денатурат в посуді, гіркі настоянки. 16 найменувань продукції випускалося на заводі і під час окупації Житомира німецько-фашистськими військами.

Після звільнення міста від загарбників Житомирський лікеро-горілчаний завод відновив свою діяльність одним із перших  у місті. У 1944 році запустили мийно-розливний цех, очисний, посудний склад, механічну і тарову майстерні. Тоді на підприємстві працювало 56 чоловік. Продукції випускали на суму 756 000 руб. Вироблялася та ж «Пшенична» та «Московська» горілки, спирт-ректифікат, денатурат, гіркі і солодкі настоянки, лікери.

Також заводу вдалося пережити нелегкі часи «сухого закону». Для того, щоб вижити і зберегти трудовий коллектив, завод перепрофілювали. Він почав випускати сиропи «Апельсиновий», «М'ятний», «Лимонний» та інші безалкогольні напої. Зокрема напій «Лісова Казка» користувався попитом у космонавтів і підводників, а також збірної команди СРСР по футболу на Олімпійських іграх в Мехіко.

Звичайно, за більш ніж вікову історію завод змінив свій зовнішній вигляд, збільшив потужності, розширив партнерські зв’язки. Незмінними лишились традиції якості.

Зараз підприємство виробляє 18 видів лікеро-горілчаних напоїв. Це продукція на основі старовинної класичної технології з використанням лише натуральної сировини згідно унікальних рецептур, розроблених фахівцями заводу. Це і «Житомирська на бруньках», горілка «Житомирський стандарт» та інші серії горілок та настоянок. Звичайно, неможливо не згадати горілку особливу - «Президентський стандарт». Планується виробництво нових видів горілки цієї серії, зокрема «Президентський стандарт. Золото», «Президентський стандарт. Платина» та «Президентський стандарт. Срібло». Невдовзі споживач побачить цей продукт на полицях магазинів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі