Події

У Житомирі пенсіонери-чорнобильці зайняли приміщення пенсійного фонду

1 November 2011, 15:55

1 листопада близько 40 активістів, пенсіонерів-чорнобильців зайняли у приміщення Пенсійного фонду України у Житомирській областіі і вимагали зустрічі із Іваном Заінчковським, головою фонду. Пенсіонери вимагають поновити виплати пенсій. Вони заявили, що не підуть з будинку доки не будуть виконані їхні вимоги.

Активісти дочекалися приїзду Заінчковського, який в цей день перебував у Малині з робочою поїздкою.

Чорнобильці говорять, що попри рішення суду виплати не поновлюються.

"Ми інваліди Чорнобиля зібралися коло пенсійного фонду з єдиною вимогою - повернути виплати наших пенсій. Ми написали офіційне колективне звернення з питанням: Коли в нашій області будуть виконуватись рішення суду, зокрема рішення про відмінну скасування виплат пенсій інвалідам Чорнобиля? Ми вважаємо, що пенсійний фонд Житомирської області вирішує самоуправно за суди, порушуючи Конституцію. Він самовільно встановлює кінцеві дати виплати пенсій які призначив суд, в рішенні якого сказано, що дії пенсійного фонду неправомірні. Вони посилаються на закони, які прийняті місяць чи два назад. Тому інваліди дуже розлючені", - говорить Ігор Виговський, голова місцевого осередку всеукраїнської громадської організації інвалідів Чорнобиля "Чорнобиль - Єдність".

Голова Житомирського пенсійного фонду Івана Заінчковський, пояснює, що він, як чиновник не може нічого вирішити у цьому питанні, оскільки закон про держбюджет на 2011 рік обмежує ці виплати і ти самим суперечить іншим законам, які надають чорнобильські пенсії

"У зв\'язку з внесенням змін у закон про державний бюджет на 2011 рік. Ці зміни говорять про те, що регулювання пенсій інвалідам Чорнобиля здійснюється відповідно до постанов Кабміну. Ми вже з вересня привели у відповідність нарахування пенсій відповідно до чинного законодавства. Ця ситуація виникла через те, що є два закони і кожен з них розуміється по-своєму. У Верховній Раді є два законопроекти щодо врегулювання цієї проблеми, у тому числі по судовим рішенням. Питання на обласному рівні вирішити неможливо",- сказав Заінчковський.

Заінчковський пообіцяв, що подасть клопотання, щодо до Кабінету Міністрів із вимогами обурених житомирян і відзвітує перед невдоволеними 2 листопада о 15 годині.

Нагадаємо, відповідно до чинної редакцій статей Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щомісячна додаткова пенсія для наступних категорій громадян встановлюється у таких розмірах:

    * 1 категорія 1 група інвалідності - 100% мінімальної пенсії за віком

    * 1 категорія 2 група інвалідності - 75% мінімальної пенсії за віком

    * 1 категорія 3 група інвалідності - 50% мінімальної пенсії за віком

    * 1 категорія хворі на променеву хворобу внаслідок Чорнобильської катастрофи - 50% мінімальної пенсії за віком

    * особи, захворювання яких пов\'язане з наслідками Чорнобильської катастрофи - 50% мінімальної пенсії за віком

    * 2 категорія - 30% мінімальної пенсії за віком

    * 3 категорія - 25% мінімальної пенсії за віком

    * 4 категорія - 15% мінімальної пенсії за віком

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі