Місто

У Житомирському архіві можна побачити документи та фотографії про Всеукраїнський референдум

2 December 2011, 09:36

 30 листопада цього року в Державному архіві Житомирської області відкрито виставку документів та періодичної преси - «До 20-ї річниці Всеукраїнського референдуму».

Про це повідомляє Державний архів Житомирської області

У читальному залі держархіву області розгорнуто добірку документів та періодичних видань, що висвітлюють підготовку, проведення та  підсумки Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року.

Передумовою до проведення Всеукраїнського референдуму стала «Декларація про державний суверенітет України » від 16 липня 1990 року  та «Акт проголошення незалежності України» від 24 серпня 1991 року.              Акт проголошення незалежності України – це продовження  та  реальна дія Декларації про державний суверенітет України, логічний підсумок всього суспільного розвитку.

Всеукраїнський  референдум – це загальнодержавна подія для України. Волевиявлення громадян здійснювалося шляхом викреслювання при позитивній відповіді слів: «Ні, не підтверджую» і при негативній відповіді слів: «Так, підтверджую». У референдумі взяли участь понад 90 % громадян, що засвідчили безпрецедентну солідарність, проголосувавши за незалежну державу Україну та більшістю голосів обрали першого Президента України. Ним став голова Верховної Ради України Леонід Кравчук.

На виставці представлено відомості Верховної Ради УРСР  за 1991 рік, в яких містяться постанови Верховної Ради Української РСР «Про проголошення незалежності України» та «Про проведення всеукраїнського референдуму в питанні про проголошення незалежності України», а також звернення Верховної Ради України до народу про підтримку Акту проголошення незалежності України: «Будьмо єдині в прагненнях наших, в розбудові  незалежної державності України».

Шпальти періодичної преси, яка представлена  газетами «Известия», газета «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Радянська Житомирщина», «Житомир»,  «Комсомольська Зірка», «Нове життя» (Черняхів), «Радянське село» (Ружин) за 1991 рік відтворюють хід обговорення референдуму та констатують факт доленосного вибору громадян нашої держави.

Газета «Демократична Україна» за 1992 рік з нагоди 1 – ї  річниці Всеукраїнського  референдуму підводить підсумки першого року державотворення в умовах незалежності України.

Газети «Урядовий кур’єр», «День» за 2006 рік віддзеркалюють відзначення 15 – річниці референдуму на державному рівні.

Документи виставки та розмаїття періодичних видань переконливо свідчать про загальнодержавне та вагоме значення  Всеукраїнського референдуму, який волею українців проголосив  -  бути незалежній Україні!

Виставка експонуватиметься з 30 листопада по 9 грудня 2011 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі