Культура

​У Житомирі виконком дозволив «Зеленбуду» передати козацький хрест на зберігання до краєзнавчого музею

19 August 2020, 12:09

19 серпня на черговому засіданні виконкому Житомирської міськради було прийнято рішення про передачу хреста, якого кілька десятиліть тому виявили у підвалі Хрестовоздвиженської церкви, з «Зеленбуду» на постійне збереження до краєзнавчого музею.

«Після того, як був демонтований, хрест зберігався в «Зеленбуді». Зберігався він з 1982 року. Сьогодні у нас є звернення від музею для того, щоб передати їм на зберігання цей хрест. Відповідно підготовлений проєкт рішення і винесений на виконком», - доповів по даному проєкту рішення начальник управління комунального господарства Олександр Марцун.

Скріншот проєкту рішення виконкому, оприлюдненого 14 липня 2020 на сайті Житомирської міськради

Нагадаємо, до 2012 року біля Хресто-Воздвиженської церкви на Замковій горі у Житомирі, в якій раніше працював музей природи, стояв хрест козацької доби з викарбуваними написами, які нікому не вдавалося прочитати. Втім після передачі храму церкві Московського патріархату хрест зник.

Тоді житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький розповідав, що цей хрест віднайдений біля Житомирського замку, поруч з фундаментом старої козацької дерев’яної Троїцької церкви.

«Кілька років тому на засіданні комісії з топоніміки Житомирської міської ради я порушував питання, щоб цей хрест забрати звідтіля і віддати для вивчення палеографам. Київський спеціаліст не зміг розшифрувати, але надіслав фото іноземним колегам. Поки нікому не вдалося прочитати. Ми домовилися, коли стане відомо, що там написано, урочисто встановимо хрест з табличкою, про що там мова», - розповів краєзнавець.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хрест церква музей  
Матеріали по темі