19 April 2024, 22:34 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Свавілля із видобутком піску на водосховищі «Відсічне» під Житомиром. Хто винний?

Протягом багатьох років на Житомирщині відбувається незаконний видобуток піску. В обласному центрі це відбувається на водосховищі «Відсічне».

У минулому ділки намагались «легалізувати» цей промисел. Укладались угоди «про поглиблення та очищення дна водосховища». Силовики на деякий час перешкоджали «старателям» і крадіжка піску тимчасово припинялась.

На «Відсічному» уже зараз, упродовж трьох місяців, коїлося свавілля. Без будь-яких дозвільних документів працювали екскаватор-навантажувач, устаткування, яким намивався пісок. Десятки вантажівок вивозили крадений пісок. Таким чином розбивалась відремонтована у 2018 році дорога державного значення Н 03.


На мої запитання щодо законності цієї діяльності, люди, які «адміністрували» видобуток, відповідали, що у них все «схвачено», є документи. Звісно, документів вони не надавали, посилаючись, що вони у «начальства», яке знаходиться у якійсь «адміністрації».

Видобуток відбувається на водосховищі, з якого йде забір води на місто Житомир і не тільки. Навколо водосховища є попереджувальні знаки санітарної зони про заборону купання та ловлю риби.

Якось так: купатися заборонено, а каламутити дно і красти пісок, виходить, можна. До речі, якість води із центрального водогону останнім часом турбує усіх. Я є одним із перших абонентів міської мережі водопостачання, вода з крану мого помешкання не проходить (!!!) через старі міські мережі. Не дивлячись на це, вода з крану тече руда з домішками піску. Припускаю наявність причинно-наслідкового зв’язку між брудною водою і видобутком піску.

Що робити?

У першу чергу мало б реагувати КП «Житомирводоканал». Не можна сказати, що керівництво водоканалу не вживало заходів. Після моїх неодноразових (усних) звернень була проведена виїзна комісія, за наслідками якої направлені звернення у правоохоронні органи. Але це жодним чином не зупинило крадіжку піску.

Тиждень тому я звернувся до Житомирського відділу поліції із заявою про злочин. За декілька днів, як не дивно, видобування піску припинилось, техніку прибрали. Але перед тим вивезли майже весь видобутий пісок.


Можна сказати, що злочинна діяльність припинена. Залишилось притягнути до відповідальності винних. Зробити це неважко, адже крали пісок серед білого дня, вивозили на машинах дорогою державного значення. Була б на те воля.

Слідчим треба з’ясувати багато питань, серед яких:

  • На якій правовій підставі керівництво військового полігону пропускало через КПП спецтехніку і невідомих людей до стратегічного об’єкту – міського водосховища?
  • Чому «Укртрансбезпека» не помічала перевантажені вантажівки на дорозі державного значення?
  • Чому належним чином не реагувала Держекоінспекція?
  • Визначити розмір шкоди, завданої такою діяльністю.
  • Чому звернення КП «Житомирводоканал» до силовиків лишались без належного реагування?

Ймовірно, міське водосховище дійсно потребує поглиблення і очищення. Було б непогано, щоб таку діяльність здійснювало саме КП «Житомирводоканал». А видобутий пісок обліковувався і використовувався для потреб міста. Наголошую, легально!

Крім того, в межах водосховища є ще місця, де може розпочатись видобуток піску. Тому говорити про повне припинення свавілля на водосховищі зарано.