Події

​У житомирському суді обвинувачений у вбивстві 7 людей говорив про «катування» та обіцяв звернутися до Європейського суду

23 November 2021, 22:24

У Богунському районному суді Житомира 23 листопада продовжили розглядати справу про вбивство сімох людей орендарем ставка в селі Новоселиця Попільнянського району.

26 листопада 2021 року спливає термін тримання під вартою Анатолія Захаренка, якого обвинувачують у вбивстві сімох осіб, тому прокурор клопотав перед судом про продовження терміну на 60 діб. Водночас, адвокат обвинуваченого клопотав про перенесення судового засідання через недовивчення справи та закінчення робочого дня.

Сам обвинувачений Анатолій Захаренко нарікав у суді на колишніх адвокатів, які некоректно його захищали, а також вимагав у суду притягнути до відповідальності колишнього адвоката Марину Шолодько та прокурора Валерія Сагадіна.


«Я хочу зробити заяву стосовно міфів, які навколо мене вже 1,5 року. Мої адвокати протягом 1,5 року некоректно мене захищали. Вони мене переконали мовчати і нічого не казати. Протягом цих 1,5 року мені не давали можливість ознайомитися зі слідством, мені казали підписувати та не затягувати суди. Я навіть не знаю, що там писали про мене, прочитав лише одне обвинувачення, в якому немає інформації про моє поранення, що мене хотіли по горлу порізати, немає нічого з того, що я казав, лише одне обвинувачення — умисне вбивство. Я не винний, що вони були п’яні та під наркотиками, а я виявився тверезим. В цьому моя провина і що був в себе на ділянці?

Протягом 1,5 року мені не давали слово сказати мої захисники, казали, що на дебатах все розкажуть. І протягом цих 1,5 року я неодноразово звертався до суддів, скільки доказів було, що я потребую термінової госпіталізації і що необхідно провести операцію на серці. Я нікого не вбивав навмисне. Чому ніхто правду не каже? Це все сталося через Мшанецького, він є замовником мого вбивства. Це так не залишиться, пане прокурор, я буду подавати на вас до Європейського суду, ви відповісте за катування моє тут, за невиконання судових рішень. Медицина відсутня у в’язниці, ви це прекрасно знаєте. Я офіційно подаю заяву про притягнення пана прокурора до кримінальної відповідальності за невиконання судових рішень. Хочу також сказати про своїх колишніх захисників, особливо про Марину Шолодько, яка була державним захисником в мене. Фіктивно заключила з сином договір, виманила з моєї родини спочатку 5 тис. доларів, потім 3 тис. доларів, для чого — не знаю. Вона пообіцяла віддати частину грошей, але віддала тільки 500 доларів. Я вимагаю, щоб на неї було відкрито кримінальну справу», — сказав обвинувачений Анатолій Захаренко.

Суд постановив відкласти розгляд справи до 24 листопада, аби надати можливість стороні захисту ознайомитися із матеріалами кримінального провадження та узгодити позицію з обвинуваченим.

Нагадаємо, 9 листопада 2020 року в Богунському районному суді Житомира відбулося перше засідання по справі про масове вбивство. 10 лютого 2021 року Вадим Федюнін, який вижив під час стрілянини на ставку в Новоселиці, на суді розповів свою версію подій. 19 травня в суді виступав обвинувачуваний Анатолій Захаренко: запевнив, що гості стріляли в нього перші, він захищався і сам викликав поліцію. 4 червня мали проходити судові дебати, але їх перенесли на наступне засідання. Родичі вбитих зазначали, що вимагають для Захаренка довічне позбавлення волі.

25 серпня Житомирський апеляційний суд розглядав апеляційну скаргу обвинуваченого Захаренка на ухвалу Богунського районного суду м. Житомира від 2 серпня 2021 року, якою йому продовжено строк тримання під вартою до 30 вересня 2021 року включно. Обвинувачений хотів вийти під домашній арешт. 14 вересня через неявку потерпілого та одного з адвокатів Богунський районний суд відклав розгляд справи про вбивство сімох людей орендарем ставка в селі Новоселиця Попільнянського району.

27 вересня 2021 року в Богунському районному суді м. Житомира продовжили розглядати справу про вбивство сімох людей орендарем ставка в селі Новоселиця Попільнянського району. Адвокат обвинуваченого клопотав, щоб Захаренку змінили запобіжний захід на домашній арешт через стан здоров’я, а прокурор – про продовження строку тримання під вартою.

Як повідомляв Житомир.info, 22 травня 2020 року в селі Новоселиця Попільнянського району орендар ставу застрелив сімох киян, які приїхали порибалити. На місці стрілянини правоохоронці вилучили 5 одиниць зброї, одна рушниця належала орендарю ставка. Чоловіку оголосили про підозру, а поліція показала відео огляду місця події. 23 травня Житомирський суд арештував на два місяці 58-річного орендаря ставка Анатолія Захаренка. Згодом єдиний, хто вижив в стрілянині – Вадим Федюнін, ветеран батальйону імені Кульчицького – дав перше інтерв’ю після трагедії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Захаренко суд вбивство прокурор Європейський суд  
Матеріали по темі