Місто

Суд зобов’язав дружину радника мера Житомира повернути земельну ділянку на вул.Перемоги, яку їй виділили для автомийки

29 November 2021, 15:52

Господарський суд Житомирської області зобов’язав фізичну особу-підприємця Бабкіну Тетяну Аркадіївну повернути громаді земельну ділянку площею 0,02 га по вул. Перемоги, 89 в Житомирі.

Відповідне рішення, ухвалене судом 16 листопада 2021 року, оприлюднили 24 листопада.

Ухвалою від 19 травня 2021 року суд відкрив провадження за позовом керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до Житомирської міської ради та Фізичної особи-підприємця Бабкіної Тетяни Аркадіївни, в якому позивач просив:

визнати незаконним та скасувати пункт 4 рішення Житомирської міської ради №2039 від 09.10.2020 «Про затвердження документацій із землеустрою та надання права користування земельними ділянками суб`єктам господарювання» в частині надання фізичній особі-підприємцю Бабкіній Тетяні Аркадіївні права земельного сервітуту щодо земельної ділянки кадастровий номер 1810136300:07:025:0025 площею 0,02 га по вул. Перемоги, 89 в м. Житомирі;

визнати недійсним договір №225 від 10.12.2020 про встановлення земельного сервітуту на земельну ділянку кадастровий номер 1810136300:07:025:0025, що укладений між Житомирською міською радою та фізичною особою-підприємцем Бабкіною Тетяною Аркадіївною;

скасувати державну реєстрацію права користування (сервітут) земельної ділянки кадастровий номер 1810136300:07:025:0025 запис про інше речове право №39749543 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно;

зобов`язати фізичну особу-підприємця Бабкіну Тетяну Аркадіївну повернути Житомирській міській об`єднаній територіальній громаді в особі Житомирської міської ради (код ЄДРПОУ: 13576954) земельну ділянку кадастровий номер 1810136300:07:025:0025.

«На підставі клопотання фізичної особи-підприємця Бабкіної Тетяни Аркадіївни від 18.12.2018 та паспорту прив`язки тимчасових споруд(трьох тимчасових павільйонів) Житомирська міська рада, згідно з рішенням від 20.06.20219 №1516 "Про надання юридичним особам комунальної власності дозволів на розроблення документацій із землеустрою", надала Житомирській міській територіальній громаді дозвіл на розроблення технічних документацій із землеустрою щодо інвентаризації земель комунальної власності з формуванням земельних ділянок, в тому числі земельної ділянки по вул. Перемоги, 89 в м. Житомирі площею 0,02 га... За позицією Житомирської окружної прокуратури, рішення міської ради прийнято, а договір сервітуту укладено з грубим порушення вимог закону, що є підставою для визнання рішення незаконним, яке підлягає скасуванню, визнання недійсним договору сервітуту, скасування запису про державну реєстрацію речового права, а земельну ділянку необхідно повернути територіальній громаді м. Житомира», - йдеться в матеріалах суду.

Згаданим рішення міської ради Тетяні Бабкіній на 5 років надали право земельного сервітуту на ділянку по вул.Перемоги, 89 для розміщення тимчасового павільйону. За користування ділянкою підприємиця мала сплачувати 13 тис. 587,21 грн на рік.

Скріншот додатку до рішення міської ради

Суд зазначає, що звертаючись із позовними вимогами, Житомирська окружна прокуратура стверджувала про те, що спірний договір є удаваним, оскільки за своєю суттю є договором оренди. На момент розгляду справи на земельній ділянці, яка надана в користування, розміщені павільйони, в яких здійснюється миття автомобілів.

«За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за пошуковими параметрами - ідентифікаційний код фізичної особи-підприємця, зареєстровано Бабкіну Тетяну Аркадіївну, яка здійснює такі види діяльності, зокрема: пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення (основний); надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів; роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів. Реалізація мети ФОП Бабкіної Т.А.- розміщення тимчасових павільйонів з метою провадження підприємницької діяльності, безпосередньо впливає на обсяг речових прав власника цієї земельної ділянки, що також суперечить природі правовідносин за договором сервітуту», - зазначається в рішенні суду.

Господарський суд задовольнив позов прокуратури в повному обсязі та стягнув з ФОП і міської ради по 4540 грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів.

Нагадаємо, чоловік Тетяни Бабкіної Олег Бабкін, директор житомирського телеканалу «Союз-ТВ», з квітня 2016 року є радником мера Житомира Сергія Сухомлина на громадських засадах. Родина Бабкіних обслуговувала кілька автобусних маршрутів у Житомирі, зокрема Тетяні Бабкіній належав маршрут №4, який з серпня 2018 року припинив курсування. 29 вересня 2020 року міська виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата в депутати міської ради від партії «Слуга народу» Олега Бабкіна, який мав балотуватися по округу №2, в який входить Богунія.

Як повідомляв Житомир.info, з травня 2021 року прокуратура через суд вимагає скасувати рішення міської ради про надання підприємцю Сергію Боровському, сину ексдепутата міськради Михайла Боровського, дозволу на користування земельною ділянкою по вул.Хлібна, 23 у Житомирі та знести зведений на цій ділянці павільйон.

Житомир.info

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд земля Бабкіна вул. Перемоги сервітут прокуратура міськрада  
Матеріали по темі