29 March 2024, 17:29 Житомир: °C
Микола Приставський
Депутат Житомирської районної ради

Вчора був дуже вдалий день для аграріїв. Верховною Радою розглянуто багато законів, які стосуються аграрної сфери та земельних відносин.

Зокрема, врегульовано питання щодо правової долі земельної ділянки, розміщеної під об'єктом нерухомості. Кожна людина, кожний підприємець стикається з тим, що він купує або зводить будівлю, оформлює право власності, а потім звертається до органу місцевого самоврядування, який дає йому дозвіл на відведення земельної ділянки під його будинком. У декого питання вирішується швидко, але є й такі, які не тільки місяцями не можуть отримати такий дозвіл, але й вимушені звернутися до суду. І вчора це питання, нарешті, врегулювали. Законом зазначено, що під об'єктом нерухомості земля має переходити у власність автоматично. 
Також були проголосовані у першому читанні закони про побічні продукти тваринного походження, які не визначені для споживання людиною. Тобто про продукти тваринного походження, які можуть використовуватись фермером або підприємством для органічних добрив.
Важливий закон про дерегуляцію у агропромисловому комплексі. Скасували 22 дозвільні процедури. Закон був проголосований в цілому. Він значно полегшить життя аграріям щодо витрачання коштів та часу на всілякі довідки, спрощує обіг добрив та засобів захисту рослин, а також скасовує карантинний дозвіл на імпорт. Законопроектом дозволено необов'язкову реєстрацію добрив для поширених видів добрив. Це — удар по монополістам. Тобто зараз можна буде використовувати мінеральні добрива як російського виробництва, так і інших країн-виробників, які можуть підтвердити їх якість відповідними сертифікатами.
Було відправлено на повторне друге читання закон про проведення земельних торгів, де фракція “Батьківщина” зайняла принципову позицію залишити можливість надання землі без проведення аукціонів науковим установам, а також закладам культури та мистецтва. І ще, коли готували закон 2279 до другого читання, погодили правку, вона полягає у тому, щоб не віддавати землі під сінокосіння, під городництво та пасовища через аукціони. Ця правка дуже потрібна для надання у майбутньому земельних ділянок для створення сімейних фермерських господарств. 
Підсумовуючи, хочу сказати: це дуже вдалий досвід зібрати аграрні законопроекти разом і вважаю, що такий “аграрний день” потрібно проводити раз на три місяці.