Суспільство

Житомирських школярів не будуть допускати до уроків фізкультури без результатів проби Руф’є

19 March 2013, 14:51

 В Житомирській області учнів, котрі не пройшли пробу Руф’є, не допускатимуть до уроків фізкультури.

Про це йдеться в одному з пунктів розпорядження губернатора Житомирської області Сергія Рижука «Про проведення профілактичних медичних оглядів дітей шкільного віку в Житомирській області», опублікованому на сайті Житомирської облдержадміністрації.

«Забезпечити неухильний медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах на уроках фізичної культури; посилити контроль за недопущенням дітей до занять на уроках фізичної культури без результатів проби Руф’є», - йдеться в документі.

В Інтернеті можна знайти інформацію про те, що проба Руф’є є простим непрямим методом визначення фізичної працездатності.

У пробі Руф’є використовуються значення частоти серцевих скорочень (ЧСС) y різні часові періоди відновлення після фізичних навантажень. У випробуваного, який знаходиться в положенні сидячи, після 5 хв відпочинку виміряється ЧСС за 15 с (ЧСС 1), потім обстежуваний виконує 30 глибоких присідань, викидаючи руки вперед, за 45 с i відразу ж сідає на стілець. Підраховується ЧСС за перші 15 с після навантаження (ЧСС 2), потім в останні 15 с 1-ї хвилини після навантаження (ЧСС 3). Індекс Руф’є розраховується за формулою:

Індекс Руф’є = (4 · (ЧСС 1 + ЧСС 2 + ЧСС 3) – 200) /10

Оцінка індексу: <3 — висока фізична працездатність, 4–6 — хороша, 7–9 — середня, 10–14 — задовільна, ≥15 — погана.

На думку вчених, результати цього тесту допоможуть об’єктивно визначити групу для занять школяра на уроках фізичної культури.

Як повідомляв Житомир.info, профілактичні медичні огляди у школах Житомирської області планують провести до кінця навчального року. Школярів оглянуть окуліст, кардіолог, стоматолог, гінеколог та інші лікарі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі