Політика

Безвізовий режим так само необхідний Україні, як асоційоване членство з ЄС, - Геннадій Зубко на Балтійському Бізнес Форумі

22 October 2013, 11:00

Головне завдання, яке стояло на Балтійському Бізнес Форумі, це підтвердити польським інвесторам, що зараз у Верховній Раді України ухвалюються закони, які спрямовані привести у відповідність законодавство України вимогам Європейського Союзу.

Про це сказав заступник співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Геннадій Зубко по завершенню своєї роботи у Балтійському Бізнес Форумі 2013, який проходив 16-18 жовтня у польському місті Свиноуйсьце.

«Ми пройшли важливий шлях перемог над помилками. Зараз ми готові бути рівними та відкритими, щоб запросити всіх, хто має можливість, передати нам свій досвід. Сучасні технології, можливості та фінансовий інструмент залучення інвестицій в Україну нам потрібні не лише для того, щоб будувати нові промислові підприємства, давати роботу 51% українців, які сьогодні бояться стати безробітними, а й для створення сучасної інфраструктури в Україні. Насамперед, це стосується галузі житлово-комунального господарства», - сказав Геннадій Зубко в ході своєї доповіді на Балтійському Бізнес Форумі.

За його словами, галузь ЖКГ найбільш нереформована в державі.

«Ця галузь здатна зробити революційний прорив, тому що повна відсутність ефективності у сфері ЖКГ, дає можливість інвестору за короткий термін не лише повернути вкладені кошти, а й отримати прибуток при наданні якісних послуг з водопостачання та водовідведення, постачання тепла та розбудови інфраструктури», - сказав Зубко.

На його переконання, надзвичайно корисним для України може бути досвід Польщі саме у водопостачанні. Водопостачання та водовідведення в Польщі – це сфера відповідальності Міністерства екології. У цьому полягає серйозність відповідальності за якість роботи підприємств, якість води, стоків, розмір плати за забруднення стоків і кількість грошей, які треба передати місцевому самоврядуванню, водоканалам, щоб вони могли відновити нормальну очистку води.

«За останні 5 років в ЖКГ Польщі вкладено 30 млрд. євро, з них 12 млрд. євро безповоротно надані ЄС для того, щоб привести у відповідність системи водопостачання і водовідведення Польщі та Європейського Союзу. Досвід Польщі із залучення сучасних технологій унікальний», - констатував Зубко.

Енергоефективність дає можливість зростати економіці Польщі без додаткового збільшення використання енергії. Це спосіб привести у відповідність тариф та якість надання послуг. При зменшенні витрат, тарифи стають економічно обґрунтовані та інвестиційно привабливими без їх підвищення. Це шлях до залучення інвестиційних грошей на довгостроковий період - 30-50 років.

«Сьогодні кожен українець насторожено ставиться до підняття тарифів, тому що їх зростання не гарантує якості послуг. Для України важливо, щоб інвестори, які інвестували в двохсот-трьохсоттисячні міста Польщі, могли б прийти з технологіями, з досвідом, з інвестиціями в Україну. Ми запрошуємо Вас в Україну, щоб ви поділились досвідом, як Польща пройшла непростий шлях реформ у сфері житлово-комунального господарства і як його пройти Україні. Нам важливо, щоб ті проблеми, про які згадували на Форумі – корупція, проблеми у дозвільній сфері, проблеми удосконалення оподаткування, митного законодавства, ми змогли вирішити разом, використовуючи досвід Польщі та наші напрацювання», - звернувся до учасників форуму Геннадій Зубко.

На його думку, для українців важлива можливість встановлення комунікації. А безвізовий режим, про який неодноразово йшла мова на Форумі, - це лише додатковий шлях комунікації для середнього класу, який може приїхати за досвідом до Польщі.

«Сьогодні, за опитуваннями, досить мало українців відвідують країни Західної Європи. Це питання довіри – чим більше людей відвідує Західну Європу, тим більше довіряють європейцям, бачачи стандарти, підходи до роботи, життя, ведення бізнесу. Тому безвізовий режим – це інструмент до прориву, який необхідний Україні, так само як необхідним є договір про асоційоване членство і про вільну торгівлю України з ЄС. Комунікації, які будуть вибудувані в перші місяці після підписання угоди, будуть основними. Далі ще будуть доопрацювання. Ласкаво просимо до співпраці з Україною», - сказав, завершуючи свій виступ, Геннадій Зубко і насамкінець подякував за запрошення на Форум, за відкритість та за підтримку, яку надає Польща у зближенні України з Європою.

Довідково: Балтійський Бізнес Форум 2013, який проходив з 16 по 18 жовтня у Польщі, в місті Свиноуйсьце, – це міжнародний економічний форум, який відбувається з 2009 року і є щорічним місцем зустрічі представників ділового світу та політики з країн Західної Європи, Центрально-Східної Європи та Азії. Організатором та ініціатором першого випуску Форуму стала Польсько-Українська Торгова Палата. Наступні випуски були організовані Балтійським Бізнес Форумом, зараз Асоціацією Європа Північ Схід.

Щороку у Конференції брали участь діючі та бувші лідери країн світу, міністри, представники місцевих органів влади, керівники урядових установ, а також відомі та авторитетні експерти та представники неурядових організацій. Основними учасниками та доповідачами  ВВF є представники бізнесу країн Центрально-Східної Європи та Азії. Це як представники великих кампаній, так і малі та середні підприємці.

Основні цілі ВВF – це просування програми «Східне Партнерство»; розвиток регіонального співробітництва між країнами Північної Європи, Центрально-Східної Європи та Азії та створення цікавих пропозицій з метою збільшення інвестицій; створення та закріплення зв’язків Польщі з країнами  Центрально-Східної Європи; підтримка підприємницької діяльності та соціально-економічного розвитку в аспекті міжнародного рівня.

Організаторами ВВF виступають Асоціація Європа Північ Схід, Польська Агенція Інформації і Закордонних Інвестицій, Президент м. Свиноуйсьце, Уряд м. Свиноуйсьце, Маршал Західно-поморського Воєводства, Маршалковський Уряд Західно-поморського Воєводства.  

Прес-служба народного депутата України Геннадія Зубка (фракція ВО «Батьківщина») 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі