Суспільство

Як чиновники підставляють героїв АТО. Житомирські історії

31 July 2014, 11:33

Пораненим у зоні бойових дій чиновники і клерки військового відомства дають довідки, згідно з якими травми отримані, де завгодно: поранення списують на необережне поводження зі зброєю на полігоні, родичам загиблих видають папірці, за якими одержати компенсації не вдасться. Про це йдеться у сюжеті проекту каналу ICTV «Дістало».

Разом із сином Максимом Ольга Беляк із Житомирщини стежать за ремонтом будинку. Вдова почала будівництво, щоб відволіктися від думок про своє горе.

«Після того, як мого чоловіка забрала війна, стараюся, те, що він залишив на мої руки, робити усе сама», - плаче жінка. Каже: грішми допомогли на роботі, збирали пожертви і небайдужі односельці, а от держава обіцяні 610 тис. грн. виплачуватиме ледь не все життя.

Чому жінці затягують виплати, журналісти запитали у Рихальського сільського голови Григорія Шруля. Він переконує: необхідні документи зібрав швидко, і діти Ольги Беляк вже отримують щомісячну пенсію. А от військовий комісар наполягає: обіцяні гроші родина Беляк вже отримала.

«В повній мірі все виплачено, матері виплачено 610 тис. грн. Гальмування ніякого взагалі немає», - запевняє військовий комісар Ємільчинського району Олег Клок.

Вони зібралися, бо довіри до військових і чиновників нема – новоград-волинські підприємці організували благодійний фонд і забезпечують своїх земляків, які воюють на Донбасі, усім необхідним. Приватний підприємець Віктор Бусленко каже: військове керівництво ще й намагається приписати собі заслуги волонтерів і підприємців.

Військовий лікар з Новограда-Волинського Оксана Герасимчук вдивляється у стенд із фотографіями наче намагається знайти свого чоловіка, але тут його нема. Жінка два тижні ходить чиновницькими кабінетами – збирає документи про загибель свого чоловіка, теж військового лікаря. Судмедексперти не вказали у висновку, що Дмитро загинув в зоні АТО.

«Заключення, що він загинув в зоні АТО, - це все, що я чекаю», - каже жінка.

Юристи припускають, що такі помилки можуть робити спеціально, аби зекономити гроші. Звучить цинічно, але на Донбасі загинуло понад 300 бійців, і кожній родині мають виплатити по 600 тис. грн. – набігає солідна сума.

«Необхідно дивитися, щоб всі симптоми були описані, всі результати, який стан здоров’я є наразі: що там втрачено, що зламано тощо – має бути описано і має бути зафіксовано, що це було безпосередньо під час виконання антитерористичної операції, а не за жодних інших обставин», - каже юрист Інна Рудник.

Однак прикро, що місцеві органи влади не розуміють, що родичам загиблих не до бюрократичних процедур.

Головотяпство військових, ницість і байдужість чиновників, які кажуть, «ми ваших хлопців на війну не посилали», боляче б’ють по сотнях родин загиблих і поранених. Війна за Україну тепер стає їхньою особистою війною на два фронти – із ворогом зовнішнім і ворогом внутрішнім.

Житомир.info за матеріалами ICTV

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі