Місто

Житомирянам не радять зловживати обігрівачами – можуть не витримати внутрішньобудинкові мережі

16 September 2014, 10:24

11 вересня на українських інтернет-ресурсах з’явилася інформація з посиланням на "Київенерго" про те, що кияни можуть сміливо вмикати бойлери та обігрівачі - міські електромережі витримають всі нагрівальні прилади.

Представники Житомирського РЕМу утримуються від подібних прогнозів. Однозначної відповіді – витримають чи ні житомирські електромережі збільшення споживання електроенергії з настанням похолодання - не може дати ніхто. І справа не у недостатності потужностей чи небажанні підприємства підвищити напругу.

«Основною проблемою електропостачання в зимовий період є значне перевантаження електромереж внаслідок активного обігріву помешкань електроприладами. Значне перевантаження електромереж у цій ситуації пов’язане з тим, що побутовими споживачами використовуються електроприлади, які значно перевищують дозволену потужність. Кожен житловий будинок проектується із врахуванням конкретних параметрів електромереж (трансформаторна підстанція, кабель чи провід відповідного перерізу). Так, раніше при проектуванні будинків старого житлового фонду на кожну квартиру передбачалося по 1,7 кВт дозволеної потужності, їх на той час для споживачів було достатньо. Сьогодні ж потужність тільки одного сучасного приладу обігріву може становити 5-8 кВт. При одночасному включенні енергоємних електроприладів (електроопалювальне обладнання, бойлери, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та ін.) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі. Через надмірну перенавантаженість не витримують і горять кабелі та електропроводи, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, розташованих на сходових клітинах, вимикається захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії, горять освітлювальні пристрої. За таких обставин погіршується якість електричної енергії, понижується рівень напруги в електромережі, що може призвести до масових вимкнень електроенергії», - пояснив директор Житомирського РЕМ Андрій Гуцало.

Враховуючи складну енергетичну ситуацію в державі, енергетики роблять акцент на розбудову та реконструкцію застарілих мереж, збільшення наявних потужностей та забезпечення резервних схем живлення. Так, за період 2012-2014 років для підвищення надійності електропостачання мікрорайонів Корбутівка, Крошня, Польова, Богунія та центральної частини міста Житомира проведено технічне переоснащення (повну заміну із збільшенням пропускної здатності) 21 лінії електропередач напругою 10кВ загальною довжиною 24,057 км, - зазначив Андрій Гуцало.

Також Житомирським РЕМ до початку опалювального сезону 2014-2015 р.р. першочергово заплановано проведення робіт із технічного переоснащення, в частині збільшення пропускної спроможності шляхом збільшення перерізу, мереж електропостачання 14 житлових будинків, загальна довжина яких становить 2,55 км.

У зв’язку з важливістю даної ситуації енергетики звертаються до споживачів Житомира з проханням відповідально ставитися до споживання електроенергії, а особливо у години пікових навантажень. Адже ідеться не про питання особистого комфорту, а про забезпечення надійної роботи міста в цілому, наголосив Андрій Гуцало. 
Як повідомляв Житомир.info, з 11 по 31 серпня Міненерго встановив обмеження споживання електроенергії для населення Житомирської  області на рівні 0,850 млн. кВт.год. на день з метою економії ресурсів для виробництва електроенергії.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі