Політика

Вбивство активістів Майдану з 18 до 20 лютого, попри загрозу розстрілу українського парламенту, зупиняв і Віктор Развадовський

24 October 2014, 20:35

У супереч зухвалим безпідставним звинуваченням опонентів, які не мають нічого спільного із правдою, народний депутат України Віктор Развадовський не лише одним із перших (в тому числі через ЗМІ) засудив силовий розгін 30 листопада поточного року мирної акції протесту, спричиненої відмовою керівництва України підписати у Вільнюсі Угоду про асоціацію з ЄС; демонстративно залишив 15 січня 2014 року підвальну нараду, на якій тодішній президент Янукович вимагав від парламентів підтримки, так званих, «диктаторських законів», не голосував за них руками (з чим погодився і суд) та підтримав їх скасування 28 січня. А 18-21 лютого поточного року повів себе як справжній офіцер.

Так, Віктор Развадовський не злякався погроз попередньої влади, прийшов у парламент та спільно із ще 18 народними депутатами звернувся до своїх колег із закликом прибути до сесійної зали Верховної Ради України та взяти у складний для Вітчизни час усю відповідальність за долю країни на себе.

Спільно із Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком, Олегом Тягнибоком, Юрієм Дерев'янком, Олегом Ляшком та Миколою Рудьковським Віктор Развадовський розробляв та вніс на розгляд законодавчого органу країни проект парламентської постанови, ухвалення якої відбулося 20 лютого 2014 року, навіть, не зважаючи на загрозу розстрілу присутніх під куполом депутатів людьми із шевронами спецназу УДО, які називали себе офіцерами групи «Булат» (якими насправді не були).

Відповідно до цього документу, який набував юридичної сили з моменту його ухвалення, Верховна Рада України постановляла:

1. Категорично засудити застосування насильства, що призвело до загибелі громадян України, тортур, катувань та інших злочинів проти людяності.

2. Кабінету Міністрів України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству оборони України та іншим воєнізованим формуванням негайно припинити застосування сили та заборонити використання будь-яких видів зброї та спеціальних засобів проти громадян України.

3. Заборонити проведення антитерористичної операції, рішення про проведення якої оголошено Службою безпеки України та Антитерористичним центром України 19 лютого 2014 року, на всій території України або в окремих її місцевостях.

4. Заборонити керівникам, командувачам з’єднань та підрозділів, посадовим особам, начальницькому та рядовому складу Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, прокуратури України та інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування України, об’єднань громадян, установ і організацій виконувати заходи, передбачені планом антитерористичної операції, як такі, що не відповідають Конституції України, законам України, та спрямовані на незаконне обмеження прав і свобод громадян.

5. З метою реалізації пунктів 1-4 цієї Постанови:

5.1. Службі безпеки України невідкладно скасувати рішення про проведення на території України антитерористичної операції, яке оголошено Службою безпеки України та Антитерористичним центром України 19 лютого 2014 року;

5.2. Міністерству внутрішніх справ України невідкладно:

припинити блокування співробітниками правоохоронних органів транспортних комунікацій, інших вулиць, площ, провулків, бульварів у місті Києві та інших населених пунктах України;

забезпечити повернення співробітників правоохоронних органів до місць їх постійної дислокації.

5.3. Заборонити Міністерству оборони України використання Збройних Сил України у антитерористичній операції, рішення про проведення якої оголошено Службою безпеки України та Антитерористичним центром України 19 лютого 2014 року, а також невідкладно забезпечити повернення військовослужбовців до місць їх постійної дислокації.

5.4. Кабінету Міністрів України скасувати рішення про обмеження в'їзду транспортних засобів на територію міста Києва.

Ухвалення зазначеної постанови дозволило зупинити розстріл учасників Майдану та вивести силові структури зі столиці України. А уже 21 лютого 2014 року Віктор Развадовський з колегами-депутатами обмежив надмірні повноваження президента Януковича, повернувши країні Конституцію зразка кінця 2004 року.

За мужність та відданість Українському народу 20.02.2014 року Міжнародний освітній фонд імені Ярослава Мудрого висловив народному депутату Віктору Развадовському слова щирої вдячності.

Прес-служба народного депутата України Віктора Развадовського

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі