Культура

Житомирському ансамблю пісні і танцю «Льонок» підшукали нового керівника

10 December 2014, 16:00

У Поліського державного академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» Житомирської обласної філармонії з’явиться новий керівник.

Про це в інтерв’ю Житомир.info розповів начальник управління культури Житомирської облдержадміністрації Юрій Градовський.

«Уже відоме прізвище людини, яка керуватиме «Льонком» після Івана Михайловича Сльоти. Ми оголосили конкурс, приїхало декілька людей з вищою консерваторською освітою. Але я не був тоді присутній, на жаль, не запам’ятав прізвища цієї людини. З Харківської консерваторії відгукнувся хормейстер, який у 80-х роках навіть починав працювати у «Льонку». Він виявив бажання, причому (оцінювала) незалежна експертна комісія. Ми спеціально це зробили, приїздили представники із хору Вірьовки, тому що «Льонок» - це дітище і майстра хорового співу Анатолія Авдієвського (був  ним започаткований і очолюваний у 50-х роках 19 століття - Житомир.info). Тому буде нова людина, яка послухає кожного (хориста). Ми не маємо права опускати планку академічного колективу. Академічний – це найвища оцінка діяльності професійного колективу», - сказав Юрій Градовський.

Зі слів посадовця, знайти «Льонкові» талановитого, перспективного і професійного керівника було найпершим завданням дирекції філармонії спільно з управлінням культури. Два інших, не менш важливих для "Льонка" завдання - не зупинятися на досягнутому та взяти в роботу пісні Івана Сльоти, які ще не виконувалися.

«Того багатющого матеріалу, який має «Льонок», йому вистачить ще на 30 з гаком років. Але це буде рух по одній лінії. Треба підніматися вгору. Основу репертуару «Льонка» складають пісні, написані саме Іваном Михайловичем. Багато його творів неспівані, не озвучені. Значить, колективу є куди рухатися», - вважає Градовський, додаючи: смерть Народного артиста України Івана Сльоти, як і нещодавня втрата автора і виконавця власних пісень, ведучого і режисера Володимира Шинкарука, - є непоправною для житомирян і всіх українців.

«Іван Михайлович – це неперевершена легенда української народної пісні. Його дітище – «Льонок» - це візитівка Житомирщини і всієї України. Ми звикли, що ці поняття -«Льонок» і «Сльота» сприймаються як одне ціле. Він до останнього подиху був із колективом. І вже зараз ця втрата відчутна. Розуміють це і артисти, і глядач.  Така музика, фольклор, народна пісня культивується у всій цивілізованій Європі», - каже Юрій Градовський.

Він також розповів, що у планах управління – встановлення пам’ятника Івану Сльоті в Житомирі. З цією метою у місті пройде щорічний фестиваль хорового співу «А льон цвіте…», який буде благодійним, і виручені кошти будуть спрямовані на встановлення пам’ятника.

Як повідомляв Житомир.info, художній керівник і головний диригент Поліського державного ансамблю пісні і танцю «Льонок» Іван Сльота помер 28 липня 2014 року у віці 76 років.

У Житомирі на фасаді обласного академічного театру ляльок по вул. Михайлівській,7 міська влада збирається встановити  меморіальну дошку, присвячену пам'яті Івана Сльоти.

Повне інтерв’ю з Народним артистом України, начальником управління культури Житомирської облдержадміністрації Юрієм Градовським читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі