Суспільство

Екологи попередили житомирян про штрафи за спалення бур’яну та сухої трави

17 March 2015, 11:24

З настанням весни населення традиційно спалює  рослинність, промислові та побутові відходи.

Міста та райони потерпають від диму та вогнищ, що призводить до погіршення екологічної ситуації, а спалення та випалювання сухої рослинності заборонене діючим законодавством, - повідомляє прес-служба Державної екологічної інспекції у Житомирській області.

При підпалі трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, у тому числі й та, яка допомагає рослинам протистояти хворобам. На відновлення потрібен час, якраз найцінніший весняний час, коли рослини набирають силу. У вогні можуть загинути і постраждати тварини, що плазують, земноводні; особливо новонароджені зайчата, їжаки, жаби. При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі тварини, що живуть в сухій траві та на поверхні ґрунту.

Спалюючи траву в місті, ви спалюєте й ті солі важких металів, що осіли на листі, траві, а також вибрані рослинами з ґрунту – такий дим отруйний. 

У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи леткі токсичні органічні і неорганічні сполуки. При випалюванні трави уздовж автодоріг відбувається забруднення повітря важкими металами. 

Екологи нагадують, що за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків законодавством України передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу: на громадян – від 170 грн. до 340 грн., на посадових осіб від 850 грн. до 1190 грн. Ті самі дії,  вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 680 грн., на посадових осіб від 1190 грн. до 1700 грн.

За спалювання відходів на території підприємств, установ, організацій законодавством передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на посадових осіб на суму  від 850 грн. до 1700 грн. 

Крім того, при притягненні винних осіб до адміністративної відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення, тяжкість їх наслідків, оскільки статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально-ебезпечним способом. Винні особи караються штрафом від  трьохсот від п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. 

Державна екологічна інспекція у Житомирській області закликає жителів міст та населених пунктів не палити листя, гілля, сміття, не робити шкоду своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу.

У разі виявлення випадків спалювання  сухої рослинності та відходів дзвоніть на телефон «гарячої лінії» за  номером (0412) 46-49-54.

Як повідомляв Житомир.info, задля метою недопущення забруднення річок в межах Житомира місцеві екологи розпочали роботу щодо виявлення несанкціонованих скидів у водні об’єкти міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі