Влада

Житомирська облрада сподівається на збільшення повноважень та очікує спротив місцевих чиновників децентралізації

17 April 2015, 11:25

 В обласній раді чекають на завершення децентралізації і збільшення повноважень до жовтня цього року та впевнені, що проти об’єднання громад будуть лише місцеві чиновники.

Про це Житомир.info розповів заступник голови Житомирської облради Руслан Годований.

«Ми віримо в децентралізацію і у нас будуть збільшені повноваження. Я вірю, що це відбудеться до жовтня місяця. На мою думку, місцеві вибори треба проводити на новій законодавчій базі, з новими повноваженнями, з новою Конституцією. Якщо депутати Верховної Ради зараз внесуть (законопроект), травень – перше читання, вересень-жовтень – друге читання, робимо вибори і все», - зазначив Годований.

Заступник голови обласної ради в захваті від пропозиції зробити у Житомирській області лише чотири райони.

«Класно, мені подобається. Сто сільських рад (об’єднати) в чотири райони – я абсолютно підтримую. Є технічні умови об’єднання, тобто не можуть об’єднатися дві сільські ради, якщо вони не зможуть виконувати мінімальні функції: має бути школа, третинна медична допомога, за 20 хвилин має доїжджати «швидка допомога», а до школи – не більше 15 км. Перший рік ті, хто буде об’єднуватися, отримуватимуть фінансове заохочення, 2-3-4 рік – це буде приєднання згідно закону. Пересічна людина не повинна відчувати об’єднання крім зменшення (кількості) депутатів і сільських голів. Єдиний, хто може чинити опір – це місцеві чиновники, які не захочуть втрачати посади і будуть підбурювати людей. Для людини це навпаки вигідніше – чим буде більше людей (в об’єднаній громаді), тим буде більше податків, тим буде легше цією територією управляти», - пояснив Руслан Годований.

За його словами, Кабмін зараз розробляє концепцію заохочення громад, які до 1 червня подадуть на затвердження відповідні документи про об’єднання.

«Нам дадуть фонд з Києва і спільна робоча група на чолі з головою адміністрації має рівномірно розподілити кошти на об’єднання громад: вам треба школу добудувати, щоб більше було діток – ось вам на школу; ФАПів не хватає – ось вам гроші. Кожна громада буде писати, що їм треба згідно того паспорту (об’єднання) доробити і це буде фінансуватися. Крім того, об’єднані громади, які виконають технічні умови, зможуть працювати з центральним бюджетом напряму, вони стануть повноцінними, як місто Житомир, як місто Малин і не будуть залежати від субвенцій з обласного бюджету, з районного, вони зможуть напряму отримувати гроші з державного бюджету», - пояснив заступник голови облради.

Щодо закриття початкових шкіл у селах, Годований нагадав норму – 25 учнів на клас.

«Треба буде рахувати чи є 25 чоловік на клас, але є ще норма, що маленькі діти не можуть їздити до школи більше певної норми кілометрів, а дорослі можуть їхати довше. Я ще розумію, коли в початковій школі один викладач веде кілька предметів, а якщо один викладач у дорослій школі веде декілька предметів, при тому, що вони різні? Треба визначитися: ми хочемо отримувати якісного громадянина с класними знаннями, чи ми хочемо зручно зробити для папи і мами. Батьки мають отримати після школи розумну дитину, а не щоб мамі і папі було зручно. Дитина їздить до школи 3 кілометри, але знань не має, чи мамі і папі не дуже зручно, але дитина отримує якісні знання. Це цивілізаційний вибір. Так, рейтинги (представників влади) у цей момент падають, але питання в тому – чи ми рухаємося в цивілізаційному виборі, чи ми за рейтинги», - сказав заступник голови облради.

Він зазначив, що процес об’єднання громад триватиме 5-7 років і на найближчих місцевих виборах люди так само обиратимуть депутатів і сільських голів.

«Я бачив проект закону, не знаю який він вийде в кінцевій редакції, там прописано, що, наприклад, при об’єднанні трьох сіл один стає сільським головою (місцеві ради визначають хто), а інші до кінця каденції будуть виконувати роль старост. Перехідний період буде прописаний. Звичайно, вибори можна провести в жовтні, можна провести в грудні, але якщо ми затягнемо більше ніж на 2-3 місяці від жовтня, я підтримаю всіх, хто буде кричати, що це - узурпація влади. У деяких країн по 15 років йшло об’єднання. Я не прихильник «ламати через коліно», я за те, щоб люди самі побачили, що там, де об’єднались – краще. Думаю, ця реформа триватиме від 5 до 10 років. Впевнений, що це не буде популярно, але іншого виходу немає», - підкреслив Руслан Годований.

Як повідомляв Житомир.info, 14 квітня в облдержадміністрації відбулась нарада щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Розпорядженням голови ОДА створена регіональна робоча група, яка до 15 травня 2015 року повинна розглянути перспективний план формування територіальних громад Житомирської області, надати висновок щодо відповідності його вимогам Конституції, законам України, та подати на схвалення обласній раді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі