Влада

У Житомирській області після добровільного об’єднання територіальних громад залишиться 4 райони

14 April 2015, 14:50

14 квітня у Житомирській облдержадміністрації відбулась нарада, присвячена добровільному об’єднанню територіальних громад, а саме розробленню перспективного плану формування територіальних громад Житомирської області.

Як відомо, 3 березня президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», яким регулюються відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання громад сіл, селищ та міст. Закон містить принципи добровільного об’єднання територіальних громад, основні умови та суб’єкти такого об’єднання, описує порядок об’єднання територіальних громад сіл, селищ та районів, а також надання їм державної підтримки.

8 квітня на засіданні Уряду була затверджена методика створення спроможних територіальних громад, спрямована на створення таких територіальних громад, які зможуть реалізовувати та надавати високоякісні послуги у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, житлово-комунального господарства, соцзахисту та інших життєво важливих сферах життя. Передбачається, що ці територіальні громади матимуть відповідні фінансові, інфраструктурні та кадрові ресурси.

За словами голови Житомирської ОДА Сергія Машковського, основним та першочерговим завданням на сьогодні є розроблення та підготовка проектів перспективних планів формування територій кожної громади Житомирської області, які будуть об’єднуватися.

«Ключовими складовими даних перспективних планів є графічний та текстовий матеріали, на основі яких і буде проводитися велика робота по об’єднанню територіальних громад. Керівники районів, міст повинні бути ініціаторами такого добровільного об’єднання, адже усі розуміють і вже неодноразово наголошувалось, які додаткові можливості отримає об’єднана територіальна громада. Це і фінансові додаткові можливості: об’єднані територіальні громади прирівнюються і наділяються усіма правами, які мають міста обласного значення, тобто це отримання ПДФО, можливість отримання базової дотації, прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції та субвенції на робітничі кадри. Також додатково стимулюються і капітальні видатки для об’єднаних територіальних громад», - зазначив Сергій Машковський.

На нараду запросили експерта реанімаційного пакету реформ та представника експертної ради з питань децентралізації Юрія Ганущака, який детально ознайомив присутніх з методикою створення спроможних територіальних громад, які покликані працювати в інтересах місцевого населення.

«Сьогодні міста районного значення, райцентри вкрай зацікавлені у тому, щоб повернутися у «вищу лігу» - прирівнятися до рівня міста обласного значення. А це можливо лише при одній умові – добровільному об’єднанні, при чому не просто добровільному, а саме за тією матрицею, яка буде розроблена на місцях і затверджена у Києві, тобто відповідно до перспективного плану. Одразу відповім на запитання – а де ж тут добровільність? Добровільність полягає у тому, що органи місцевого самоврядування усвідомлено, а не під примусом приймають рішення, яке йде на користь виборців. Другий елемент, де вже немає ніякої добровільності, це державний елемент, тобто держава сказала, що тільки ті об’єднання, які я вважаю інфраструктурно, кадрово, фінансово спроможними, дієздатними, можуть претендувати на те, щоб отримати делеговані повноваження, за які відповідає держава. Тобто хочете отримати повноваження і ресурси, як місто обласного значення, тоді потрібно вкластися у запропоновану матрицю», - розповів Юрій Ганущак.

Експерт також пояснив, яким чином, відповідно до запропонованої матриці, будуть створюватися райони, зокрема і у Житомирській області.

«У Житомирській області буде створено чотири райони – Житомирський, Бердичівський, Коростенський та Новоград-Волинський. Тобто це територіальне об’єднання, а не об’єднання за кількістю населення, як на виборах. Основним критерієм для розподілу слугує наявність крупної лікарні, яка спроможна обслуговувати як мінімум 150 тис. населення та знаходиться на відстані 100 км до найвіддаленішого населеного пункту», - розповів Юрій Ганущак.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі