Політика

Законопроект «Про місцеві вибори», прийнятий у першому читанні, відповідає вимогам суспільства, - Кривенко

25 June 2015, 14:54

Прийнятий у першому читанні депутатами законопроект «Про місцеві вибори» ставить запобіжник між суто партійною і суто мажоритарною системою. У цьому переконаний народний депутат України Вадим Кривенко, фракція «Народного фронту».

Що стосується мажоритарних кандидатів, то відповідно до цього закону «грошові мішки» не зможуть прийти на округ, скупити виборців, засіяти усе гречкою та отримати перемогу і стати депутатом.

«Спочатку кандидат повинен пройти перемовини із партією, аби його взяли у партійний список. Тільки після цього зможе висуватись на окрузі. Навіть якщо він створить кишенькову партію і з нею набере найбільше голосів – це іще не гарантує його проходження у Раду. Якщо його партія не подолає 5% бар’єр, то і депутатом він не буде», - коментує Кривенко.

Також нардеп додає, що цей закон ставить запобіжники і для партій: якщо лідер захоче поставити у список свого водія чи секретарку, то цього йому зробити не вдасться. «Кожен член списку іде на округ та отримує голоси персонально за себе. Навіть якщо він стояв у списку першим, але не отримав на окрузі відповідну кількість голосів, то у відповідну раду він не потрапляє», - додає Вадим Кривенко.

Депутат каже, що саме цей закон у Раді намагаються зробити ідеально приближеним до тієї системи партійних списків, яку вимагає суспільство.

«Дійсно, був інший законопроект, який, можливо, був більш класичним, але він був дуже складним для реалізації. Вибори у нас проходять не тільки у Києві та у великих містах, вибори проходять також і у селах, де людям важко зрозуміти цю нову систему. Тому фракція «Народного фронту» зупинилась на більш простому законі і я вважаю, що він має право на існування. Цей закон дає змогу кардинально оновити місцеві ради та обрати мерів великих міст, де населення більше 90 тисяч виборців, а це і Житомир у тому числі, у два тури», - переконаний Вадим Кривенко.

Нардеп акцентує увагу на тому, що за мажоритарною системою відповідно до цього законопроекту обиратимуться лише сільські та селищні ради. Міські, районні, обласні ради обираються за пропорційною системою відкритих списків. Списки кандидатів у районні, обласні, міські ради формують політичні партії або блоки.

Кандидатів на посаду мерів усіх міст, не залежно від кількості населення, можуть висувати політичні партії та блоки, або вони можуть бути самовисуванцями.

«Ми вирішили усі ті питання, які нам ставило суспільство: щоб з одного боку це не була чисто партійна система, а з іншого боку, щоб це не був підкуп виборців мажоритарними кандидатами, як це було на минулих виборах», - резюмує Вадим Кривенко.

Прес-служба «Народного фронту»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі