Місто

Перейменування вулиць у Житомирі: аргументи «за» і «проти» на сесії міської ради

6 August 2015, 16:45

Дискусія щодо перейменування вулиць у Житомирі виникла на сесії міської ради 6 серпня. Прихильники та противники ідеї зміни назв наводили свої аргументи.

«На сьогоднішнє засідання виноситься проект рішення відповідно до рішень топонімічної комісії, яка рекомендує перейменувати 20 вулиць. Це абсолютно одіозні персоналії, які замарані у злочинах проти України і проти людськості. Не можна будувати незалежну українську державу в той час, коли вулиці Житомира названі іменами тих людей, які знищували цю українську державу. Я хотів би, щоб виступив хтось із міського виконкому і сказав, що це перейменування не потребує ніяких витрат коштів за винятком табличок. Тому що дуже багато спекуляцій. Малюють великі цифри, цим залякують людей і намагаються спровокувати несприйняття», - звернувся до депутатів голова Житомирської обласної організації ВО «Порозуміння» В’ячеслав Дехтієвський.

«Тільки одна сучасна формена табличка на будинок коштує близько 300 грн. Порахуйте, скільки потрібно грошей. Це - не рахуючи переоформлення в організаціях різних штампів, документів, паспортів. Це буде не безкоштовно. Що поганого жителям Житомира зробили такі видатні герої Сабуров, Шелушков, Котовський, Щорс - нічого не зробили вам. Вони віддали життя за те, щоб Україна процвітала вільною незалежною державою», - виступив член ГО «Всеукраїнська спілка радянських офіцерів» Микола Молчанов.

«Ветерани не підтримують ініціативу про перейменування вулиць. Ми вважаємо, що думка громадян, які проживають на цих вулицях, не зафіксована і ніде не опублікована. Ми категорично проти перейменування таких вулиць як Піонерська – слово «піонер» в усьому світі згадується, вулиця 1 Травня – це свято, яке є державним в Україні. Просто викликає здивування перейменування вулиці 1 Травня. Ветерани також категорично проти перейменування вулиць на честь таких відомих військових полководців, як маршала Радянського Союзу Жукова, який є загальновизнаним полководцем Другої світової війни», - зазначив голова Житомирської міської ради ветеранів Анатолій Трещов.

Рекомендацію тимчасової депутатської комісії щодо перейменування вулиць озвучив голова комісії Сергій Мірошніков.

На сесію виносилося питання перейменування 20 вулиць:

вулицю Будьонного – на вулицю Валерії Новодворської;

вулицю Войкова – на вулицю Юрка Тютюнника;

вулицю Ворошилова – на вулицю Остапа Дашкевича;

вулицю Яна Гамарника – на вулицю Миколи Сціборського;

вулицю Жукова – на вулицю Героїв 95-ї бригади;

провулок 1-й Кірова – на провулок Гомельський;

вулицю Косіора – на вулицю Чеська Крошня;

вулицю Котовського – на вулицю Михайла Грушевського;

вулицю Мануїльського – на вулицю Міщанську;

вулицю Піонерську – на вулицю Радивілівську;

провулок Піонерських Таборів – на провулок Щенявського;

вулицю Пролетарську – на вулицю Генріха Олішкевича;

вулицю Сабурова – на вулицю Романа Шухевича;

вулицю Санаторну – на вулицю Монастирську;

вулицю Фрунзе – на вулицю Коротку;

провулок Цюрупи – на вулицю Шпаковську;

вулицю Чапаєва – на вулицю Степана Бандери;

вулицю Щорса – на вулицю Коростенську;

вулицю Якіра – на вулицю Троянівську;

вулицю Першого Травня – на Святослава Ріхтера.

Сергій Мірошніков також запропонував розглядати по окремості 6 назв вулиць, по яким виникло найбільше розбіжностей.

«Перш за все, це пропозиція перейменувати вулицю Чапаєва у вулицю Степана Бандери. З однієї сторони - представники молоді і різних політичних партій, які підтримують дану пропозицію, з іншого боку - надійшли пропозиції від студентів будівельного коледжу щодо можливої назви вулиці у вулицю Зодчих. Також багато питань виникло по вул. Будьонного, перейменування її у вулицю Валерії Новодворської, вулицю Войкова депутатська комісія пропонує перейменувати у вулицю Героїв Крут, топонімічна комісія запропонувала перейменувати у вулицю Юрка Тютюнника. Вулиця Піонерських Таборів запропоновано топонімічною комісією вулицю Щенявського, надійшли звернення від громадськості, які не хочуть такої назви. Вул. Щорса пропонується топонімічною комісією перейменувати у вулицю Коростенську, депутатська комісія опрацьовувала це питання і проголосувала підійти комплексно з огляду на те, що вулиця Щорса - центральна містоутворююча вулиця, починається від Михайлівського собору, там на Щорса знаходиться зручний скверик, в якому можна поставити пам'ятник Героям, які загинули і гинуть на Донбасі, і присвятити назву цієї вулиці саме цим Героям, які загинули у цій визвольній війні. Вул. Першого Травня депутатською комісією прийнято одноголосно пропозиція перейменувати її у вулицю Пилипа Орлика, автора першої європейської конституції, гетьмана України, його іменем у Франції названий аеропорт "Орлі" і населений пункт, з огляду не те, що на цій вулиці знаходяться і Апеляційний суд, і Господарський суд, прокуратура, депутатською комісією запропонована така назва, топонімічна комісія пропонує назвати цю вулицю іменем Святослава Ріхтера», - підсумував Сергій Мірошніков.

Втім депутатських голосів не вистачило, щоб ухвалити рішення за основу, тому секретар Житомирської міської ради Любов Цимбалюк оголосила позачергову сесію, на якій розглядатиметься питання перейменування топонімічних об'єктів у Житомирі. Сесія відбудеться 11 серпня о 10-й годині.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі